Европске судије дале мишљење о амандманима

0

Консултативно веће европских судија издало је мишљење поводом Нацрта амандмана на Устав Србије у области правосуђа, које се у већини тачака поклапа са ставовима струковних удружења и појединих невладиних организација, рекла је данас председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Она је на конференцији за новинаре указала да су струковна удружења идентификовала проблеме са амандманима у пет целина, а да је Консултативно веће европских судија имало исти став за најмање три целине.

Указала је да је Консултативно веће европских судија тело Савета Европе, које је Комитет министара оформио 2000. године како би формулисао стандарде за судије, а чије мишљење користи и Венецијанска комисија Савета Европе, приликом израде свог мишљења на нацрте Устава или уставних амандмана.

Бољевић је навела став Друштва судија и других невладиних организација да је у Нацрту уставних амандмана који је Министарство правде 13. априла послало Венецијанској комисији на мишљење, однос грана власти остао такав да извршна власт може да контролише судску по систему, “ми смо победили на изборима”.

Такође сматра да и даље нема финансијских гаранција за правосуђе, као ни гаранција за слободу говора и слободу удруживања судија.

“Високи савет судства се према предложеним решењима претвара у нефункционално тело које ће или стално бити распуштено или неће доносити никакве битне одлуке”, рекла је Бољевић коментаришући решење из Нацрта, према којем се ВС С распушта уколико у року од 30 дана не донесе одлуку о одређеним питањима, која нису прецизирана Нацртом амандмана.

Судије предложеним амандманима замерају и то што, како тврди Бољевић, више неће моћи да одлучују на основу слободно судијског уверења, као и што им није обезбеђена уставна гаранција непреместивости.

Што се тиче Консултативног већа европских судија, Бољевић је навела да је у њему посебно критиковано то што су изостали разлози за разрешење чланова Високог савета судства, спорни су му поједини разлози за разрешење судија, састав Високог савета и друго.

Осврћући се на мишљење Венецијанске комисије које се очекује крајем јуна, председница Друштва судија је указала да Венецијанска комисија неће моћи да каже да постоје стандарди који много боље обезбеђују независност правосуђа од предложених решења.

“Ако је испуњен и минимум стандарда ВК ће рећи да је то у реду, а то не значи да је то и најбоље за нас”, напоменула је Бољевић.

Директор ЈУКОМ-а Милан Антонијевић напоменуо да се ускоро очекује и мишљење Консултативног већа европских тужилаца, када су у питању решења уставних амандамана која се тичу тужилаца.

Он је пренео став више невладиних организација и чланица Националног конвента за преговарачко поглавље 23, да се предложеним амандманима не умањује утицај политике на правосуђе, што је био првенствени циљ измена устава.

“Овде се води кампања против правосуђа, која води смањењу његове независности”, оценио је Антонијевић.

Очекује се да трочлана делегација ВК, која је прошле седмице боравила у Београду, до 8. јуна направи свој писани предлог мишљења на Нацрт амандмана, а које би требало да буде усвојено на пленарном заседању тог тела заказаном за 21. и 22. јун.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor