Због поглавља 23 и 24 мењаће се и устав

0

У процесу структурних промена код отварања поглавља 23 и 24, мењаће се и устав, да би се независним телима, који доводе до независности правосуђа и тужилаштва, омогућило да започну свој рад на адекватан начин, изјавио је данас директор Комитета правника за људска права (Yukom) Милан Антонијевић.

„Устав предвиђа састав та два тела – Високог савета судства и Државног већа тужилаштва – где имате уплив политике и то се жели избећи новим уставом”, рекао је Антонијевић на округлом столу „Шта нас чека у поглављима 23 и 24”, одржаном у Прес центру Танјуга.

Антонијевић каже да ће се зато на томе радити и да је велики део поглавља 23 везан за правосуђе, омогућавање грађанима да имају идентичне пресуде за идентична чињенична стања, без обзира на место становања, а, како је истакао, да се и не говори о брзини решавања случајева.

Како је рекао, цивилне организације, које су желеле да се укључе у процес, поделиле су се по поглављима, зависно од тога ко има какву експертизу, као и да су ту и организације које су такође стручне, струковна удружења и на тај начин је, сматра Антонијевић, направљен тим за брзо реаговање, који ће моћи да сигнализира када нека тачка из акционог плана није спроведена.

„Битно је да видимо како се спроводе закони који су усвојени. Ту ће се, кроз конкретне примере и акције, видети и снага цивилног друштва, свих који су укључени у процес. Имамо подршку универзитета и људи који се полако буде и желе да буду укључени у све”, рекао је Антонијевић.

Истраживач Београдског центра за безбедносну политику Бојан Елек рекао је да се поглавље 24 односи на то „тврдо право”, и да је веома различито од поглавља 23, али је истакао да је одговорна, професионална и независна полиција заиста суштина и да је не треба изгубити у мору „штиклирања” шта је испуњено, шта не.

„Да ли ће један акциони план направити такву Србију- моје искрено уверење је да неће, уколико не постоји вера у идеју да нам је све то потребно. Ако верујемо у то, заиста ћемо радити на томе”, рекао је Елек.

Додао је да постоји 10 политика, више од 300 страна Акционог плана за поглавље 24, те да је то јако технички процес, у чије спровођење је укључено више од 70 институција, те да постоји неколико инстанци за праћење напретка – унутар преговарачке групе, у влади, у Европској комисији и поменуо да чак и парламенти националних држава имају право да се изјашњавају.

Округли сто „Шта нас чека у поглављима 23 и 24” одржава се у оквиру пројекта Центра савремене политике и Фондације Конрад Аденауер „Према Европи”.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.