AMBASADOR DITMAN: Poglavlje 23 ključno za Srbiju

0

Ambasador Nemačke Aksel Ditman izjavio je danas da je Srbija napravila značajan korak otvaranjem poglavlja 23, jer se ono tiče pitanja i načela koja su ključna za put Srbije ka Evropskoj uniji.

“Ključne su zapravo za samu Srbiju: unapređenje vladavine prava je ključ za poboljšanje investicione klime i samim tim i za održiv ekonomski razvoj Srbije.

A unapređenje vladavine prava je bitno za jačanje prava svakog pojedinačnog građanina”, istakao je Ditman na konferenciji u organizaciji Komiteta za ljudska prava.Ditman je podsetio da se 23 tiče osnovnih vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija: demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

Nemačka, istakao je, podržava reformski proces u Srbiji.”Izdvojena su značajna sredstva iz Srpsko-nemačke saradnje za poboljšanje dobrog upravljanja i za stvaranje stabilnog, pouzdanog institucionalnog okvira”, primetio je ambasador Nemačke.

Otvaranjem poglavlja 23 Srbija je napravila značajan korak, rekao je Ditman i istakao da je sada važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo.”U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije”, zaključio je Ditman.

Izvor

ditman_poglavlje-23-kljucno-je-za-srbiju-kurir-02-11-2016

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.