ANALITIČARI: SAD SU ZAINTERESOVANE DA REŠE PITANJE KOSOVA

0

Uloga SAD je od kapitalne važnosti za rešavanje pitanja Kosova, smatra analitičar Bljerim Burjani koji je povodom razgovora predsednika Srbije i američkog državnog sekretara izjavio da bi Amerika i Evropa trebalo energičnije da se uključe u rešavanje kosovskog pitanja. Istovremo, savetnica za pitanja procesa EU integracija u Komitetu pravnika za ljudska prava YUCOM Jovana Spremo kaže da je stav Međunarodne zajednice jasan i da obe strane treba da načine određene ustupke kako bi bio nastavljen dijalog.

Analitičar Bljerim Burjani tvrdi da je razgovor predsednika Srbije i američkog državnog sekretara o nastavku dijaloga Prištine i Beograda dokaz da su SAD zainteresovane da se dođe do rešenja pitanja Kosova.

“Uloga SAD je od kapitalne važnosti za dijalog jer upravo SAD mogu da doprinesu da Kosovo i Srbija dođu do rešenja. SAD i EU moraju biti energičnije u rešavanju ovog pitanja, iako znamo da SAD imaju dosta problema u čitavom svetu, ali oni su garant stabilnosti u svetu. Nije lako Americi da se bavi Kosovom i Srbijom i to nije njihov jedini prioritet, ali su zainteresovani da pronađu rešenje. Na neki način žele da što pre reše problem kako se više niko ne bi brinuo za odnose Prištine i Beograda”, rekao je Burjani.

S druge strane, savetnica za pitanja procesa EU integracija u Komitetu pravnika za ljudska prava YUCOM Jovana Spremo kaže da je i pre posete Vučića postojao jasan stav zemalja Kvinte da je za dalji nastavak dijaloga neophodno da i jedna i druga strana načine određene ustupke.

“Bilo je za očekivati da se upravo insistira na ukidanju ne samo takse od strane Prištine nego i na ono što je pominjano u pismu Kvinte da Srbija prestane sa svojom kampanjom za poništavanje priznanja Kosova”, rekla je Spremo.

Burjani veruje da će nakon izbora na Kosovu naredna vlada ukinuti taksu na srpsku robu koja je, kaže prepreka dijalogu.

“Jer sa tom taksom ne verujem da će se Srbija vratiti pregovorima, a i EU neće prestati sa pritiscima prema Kosovu. Očekujem ukidanje takse i verujem da će biti ukinuta. Takođe očekujemo recipročnost ali ne ovakvom sankcijom već pravom politikom koja brani tržište i proizvode. Apsurdno je da se održi ova taksa, jer je ona politička, a ne ekonomska mera, koja je Kosovu nanela samo štetu”, dodao je Burjani.

Jovana Spremo smatra da je decembar suviše blizu za nastavak dijaloga, sobzirom da se obe strane nalaze pred izborima.

“Početkom naredne godine će u Srbiji biti parlamentarni izbori i sve u poslednjem kvartalu 2019. godine će biti posvećeno tome, tako da verujem da je između ostalog i to jedan od razloga zašto je nemoguće ranije govoriti o tome. Drugi razlog je taj što se odluke na političkom nivou ne donose preko noći jer mora da postoji određen konsenzus i sa prištinske i sa beogradske strane da bi moglo da dođe do nekih narednih koraka u prekinutom dijalogu, koji već ne funkcioniše godinu dana”, dodala je Spremo.

“Državni sekretar SAD Majk Pompeo je tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj, članstvo u EU, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.Vučić je posle sastanka sa Pompeom rekao da Srbija ima podršku SAD kada je reč o ukidanju taksi koje je uvela Priština.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.