ANTONIJEVIĆ O POGLAVLJIMA: Pet godina da se dokaže

0

Koordinator radnih grupa za Poglavlja 23 i 24 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU) Milan Antonijević izjavio je da Srbija ima pet godina da dokaže da li je uspela da primeni standarde iz tih poglavlja i da li je napredak konstantan.

On je rekao da očekuje da se ta dva poglavlja zatvore do 2020. godine, a da do tada Srbiju očekuje težak zadatak da dokaže da se standardi primenjuju i unapredjuju i da nema regresije u oblasti ljudskih i svih drugih prava.

“Srbija dugi niz godina koja mora da dokaže da u svim oblastima ima napretka i da je on vidljiv, da to nije urađeno samo radi pregovora, već zbog boljeg života građana. Svi oni koji imaju predmete pred sudovima ili su im prava na bilo koji način bila ugrožena znaju o čemu govorim”, rekao je Antonijević.

Uporedo sa primenom standarda, Srbiju očekuje i revizija Ustava, kazao je Antonijević, dodajući da je to neophodno pre svega u onom delu koji se odnosi na nezavisnost pravosuđa.

“Kada otvarate pitanja Ustava u njegovom tekstu ima još nekih nejasnoća koje stoje od 2006. godine, a koje bi trebalo razjasniti i uvesti neka nova prava, tako da će revizija Ustava biti i malo širi proces, a kraj revizije je najavljen za kraj 2017. godine”, naveo je Antonijević.

On je dodao da Srbija sada ulazi u potpuno novu fazu, gde će EU sa velikom pažnjom pratiti da li se zakoni primenjuju, pratiće se i tok određenih sudskih postupaka koji su izazvali veliku pažnju, ali i poštovanje prava manjina.
Prema njegovim rečima, ukoliko nešto “zapne” u poglavljima 23 i 24, to može uticati na druga poglavlja, odnosno to može usporiti pregovore u drugim poglavljima.

IZVOR

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.