Antonijević: Retko se nadgleda izborni proces na lokalu

0

Direktor Jukoma za Danas ističe da poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju ne treba da stigne prekasno

* Pre slanja posmatrača ide misija za procenu potrebe da oni dođu u punom formatu

Ukoliko bi na zahtev udružene opozicije vlast odgovorila pozivom OEBS za posmatranje izbora, koji su planirani u prvom kvartalu 2018. godine, morao bi se sačekati izveštaj misije za procenu potreba koja bi predložila format misije.

Ono što je neminovno jeste da ukoliko bi do toga došlo, a u skladu sa prethodnim preporukama iz drugih izbornih procesa, jeste da bi u krajnjem slučaju bila predložena ograničena posmatračka misija. Ali ukoliko bi poziv Srbije stigao OEBS-u prekasno, na primer kao prethodne godine šest- sedam nedelja pre samih izbora, jasno je da bismo opet realnije govorili o misiji za procenu izbora, koja ne bi imala kapacitet da pokrije sve relevantne faze izbornog procesa, objašnjava za Danas Milan Antonijević, direktor Jukoma.

Sagovornik Danasa ističe da je neophodno, pre svega, istaći da OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava posmatra izbore u cilju procenjivanja nivoa poštovanja osnovnih prava, odnosno da li su izbori sprovedeni u duhu načela jednakosti, univerzalnosti, političkog pluralizma, poverenja, transparentnosti i odgovornosti.

– Međutim, primetno je da većina posmatračkih misija u stvari biva pozvana da prati parlamentarne ili predsedničke izbore. Činjenica je da do slanja određenog formata misije može doći isključivo na poziv države članice OEBS-a, ali pozivi za posmatranje lokalnih izbora u OEBS regionu su izuzetno retki, pre svega jer države retko upućuju pomenuti poziv, ali i jer zahtevaju ogroman logistički i ljudski potencijal – kaže Antonijević.

Prema njegovim, još jedna problematična stavka, upravo zbog toga što OEBS ne fokusira rad na lokalne izbore, jeste slanje misije za procenu potreba za posmatračkom misijom nekog formata.

– Ova misija nije zvanično deo budućeg posmatračkog procesa, odnosno može biti poslana u zemlju i pre zvaničnog pismenog poziva od strane zemlje članice. OEBS je obično upoznat sa najavljenim terminima parlamentarnih i predsedničkih izbora i u skladu sa tim i planira slanje pomenutih misija. Poziv opozicije zajedno sa predviđenim datumima za održavanje lokalnih izbora može potencijalno prouzrokovati slanje misije za procenu potreba. Ova misija procenjuje format potencijalne posmatračke misije na osnovu sledećih kriterijuma: postojanje političkog pluralizma u izbornom procesu, poštovanje osnovnih sloboda, poverenje građana u izborni proces, transparentnost izbornog procesa, pluralizam medijskog izveštavanja, ispunjenost prethodnih preporuka OEBS, koja bi bila dodatna vrednost potencijalne OEBS posmatračke misije – objašnjava Milan Antonijević za Danas.

On dalje navodi da “naknadno format posmatračke misije može biti posmatračka misija izbora koja podrazumeva da postoji ograničeno poverenje među relevantnim akterima u sistem administriranja izbora, da bi moglo doći do problema na sam izborni dan, odnosno da bi posmatranje izbora dovelo do povećanja poverenja građana u proces i podrazumevalo bi pun kapacitet posmatračke misije koja bi pored velikog tima eksperata podrazumevala i dugoročne i kratkoročne posmatrače”.

– Drugi format predstavlja ograničena posmatračka misija i šalje se u slučaju da se ne predviđaju problemi vezani konkretno za izborni dan, ali se i dalje smatra da može doći do problema u predizbornom ciklusu, odnosno da bi preporuke za poboljšanje bile korisne. Ovakva misija imala bi tim eksperata i dugoročne posmatrače – ističe sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, treća varijanta formata, ono što smo imali prethodne godine na predsedničkim izborima u Srbiji, jeste misija za procenu izbora.

– Ova misija se osvrće isključivo na probleme prepoznate od stane misije za procenu potreba, i rezultira načelnim preporukama za poboljšanje celog izbornog procesa, a do nje obično dolazi kada postoji puno poverenje u izborni proces, poštovanje osnovnih sloboda, nezavisnost medija i slično. Misija se sastoji samo od malog ekspertskog tima. Međutim do ovakve misije može doći i u slučaju da poziv upućen OEBS od strane države članice, iako je misija za procenu potreba procenila potrebu za punom ili ograničenom posmatračkom misijom, što se desilo na pomenutim prošlogodišnjim izborima – zaključuje sagovornik Danasa Milan Antonijević.

– Ostaje kao pitanje da li je realno da će se opozicija ujediniti i unisono odgovoriti na predlog Jankovića i Jeremića, odnosno da li će to biti dovoljan alarm za OEBS da uopšte procenjuje potrebe za ovaj izborni proces. Drugo pitanje koje se postavlja jeste zakazivanje potencijalnih parlamentarnih izbora, koji bi se možda poklapali sa beogradskim. To bi ostavljalo više prostora da, ukoliko bi izveštaji pokazali potrebu, OEBS pošalje posmatračku misiju većeg kapaciteta – zaključuje sagovornik Danasa.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor