Antonijević: Šešelj ne može da bude poslanik nakon pravosnažne presude

0

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je za Insajder da bi Vojislav Šešelj morao da bude razrešen poslaničkog mandata nakon što je danas pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog progona i podsticanja na progon Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini.

Naime, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika član 88, poslaniku mandat prestaje „ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci“.

„Njemu je izrečena kazna zatvora. Mislim da je sve dosta jasno u ovom slučaju. Bilo kakve tvrdnje da je njemu istekla kazna bilo bi kršenje zakona. Dakle, njemu je u ovom trenutku izrečena pravosnažna, a ne uslovna kazna zatvora“, kaže Antonijević za Insajder.

Podsetimo, Žalbeno veće Mehanizma u Hagu ukinulo je danas oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i osudilo ga na 10 godina zatvora zbog progona i podsticanja na progon Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini. Ovu kaznu Šešelj je već odslužio imajući u vidu vreme koje je proveo u Haškom tribunalu, odnosno 11 i po godina.

Žalbeno veće osudilo je Šešelja po tačkama 1, 10, 11 – za prisilnu deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala.

Odgovor na pitanje da li će Šešelj biti razrešen poslaničkog mandata, a imajući u vidu donošenje konačne presude, danas nije bilo moguće dobiti ni od predsednice parlamenta Maje Gojković ni od predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije Aleksandra Martinovića, pošto nisu odgovarali na pozive novinara Insajdera.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor