Antonijević: Srbija ima pet godina vremena da dokaže napredak

0

Koordinator radnih grupa za Poglavlja 23 i 24 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU) Milan Antonijević izjavio je danas da Srbija ima pet godina da dokaže da li je uspela da primeni standarde iz tih poglavlja i da li je napredak konstantan.

On je za agenciju Beta rekao da očekuje da se ta dva poglavlja zatvore do 2020. godine, a da do tada Srbiju očekuje težak zadatak da dokaže da se standardi primenjuju i unapređuju i da nema regresije u oblasti ljudskih i svih drugih prava.

“Srbija dugi niz godina koja mora da dokaže da u svim oblastima ima napretka i da je on vidljiv, da to nije urađeno samo radi pregovora, već zbog boljeg života građana. Svi oni koji imaju predmete pred sudovima ili su im prava na bilo koji način bila ugrožena znaju o čemu govorim”, rekao je Antonijević.

Uporedo sa primenom standarda, Srbiju očekuje i revizija Ustava, kazao je Antonijević, dodajući da je to neophodno pre svega u onom delu koji se odnosi na nezavisnost pravosuđa.

“Kada otvarate pitanja Ustava u njegovom tekstu ima još nekih nejasnoća koje stoje od 2006. godine, a koje bi trebalo razjasniti i uvesti neka nova prava, tako da će revizija Ustava biti i malo širi proces, a kraj revizije je najavljen za kraj 2017. godine”, naveo je Antonijević.

On je dodao da Srbija sada ulazi u potpuno novu fazu, gde će EU sa velikom pažnjom pratiti da li se zakoni primenjuju, pratiće se i tok određenih sudskih postupaka koji su izazvali veliku pažnju, ali i poštiovanje prava manjina.

“Postavljeni su veoma visoki uslovi i Srbija će morati da ih poštuje”, rekao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, ukoliko nešto “zapne” u poglavljima 23 i 24, to može uticati na druga poglavlja, odnosno to može usporiti pregovore u drugim poglavljima.

“Primere usporavanja videli smo u drugim zemljama u regionu, poput Makedonije, zato napredak mora biti vidljiv sve vreme trajanja pregovora”, ocenio je Antonijević.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.