Antonijević: Srbija izručenjem Kurda poslala lošu poruku

0

Odlukom da Dževdeta Ajaza izuruči Turskoj, uprkos preporuci Komiteta UN protiv torture i presudi Evropskog suda za ljudska prava, Srbija nije poslala poruku da joj je poštovanje ljudskih prava prioritet, izjavio je za Dojče vele direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) Milan Antonijević.

On je istakao da ponašanje Srbije začuđuje, s obzirom da je Komitet UN jasno obrazložio preporuku da se sa izručenjem sačeka do njihove konačne odluke.

Začuđujuće je, jer odluke UN, koliko god bile preporuke, imaju toliku pravnu snagu da ih se pridržavaju sve države koje drže do sebe i poštuju ljudska prava, kazao je Antonijević.

Na pitanje kako mu zvuči objašnjenje da pismo Komiteta nije stiglo na vreme, kada su svi mogli da vide da je datirano na 11. decembar, tri dana pre odluke Apelacionog suda u Novom Sadu i pre nego što je ministarka pravde Nela Kuburović potpisala konačnu odluku, Antonijević je kazao da nema jasnog obrazloženja.

Mislim da je dokument bio poznat Ministarstvu u trenutku donošenja odluke i da se o njega oglušilo. Osim toga, nije moralo da se ide do kraja sa postupkom, već je sve moglo ponovo da se razmotri i da se donese drugačija odluka u skladu sa zahtevom UN. Srbija je prekršila sve što je dobra praksa, a poslala i jasan signal kako država namerava da postupa, kaže Antonijević.

Prema njegovim rečima, sudije i Ministarstvo pravde su zanemarili i presudu Evropskog suda za ljudska prava da je Ajaz u Turskoj pod batinama priznao ono što mu se stavlja na teret.

Srbija i UN moraju sada da prate sudbina izručenog, a ukoliko mu se bilo šta desi, bojim se da vrlo jasno znamo ko je odgovoran, rekao je Antonijević.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor