Antonijević: Tekst izmena Ustava kao igra korak napred, korak nazad

0

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević izjavio je danas da konačan tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa može da se shvati kao igra “korak napred, korak nazad”.

On je agenciji Beta kazao da je prereno za definitivnu ocenu teksta izmena Ustava, ali je upozorio da predložena rešenja omogućavaju da izbor članova Visokog saveta sudstva “ostane u potpunosti van pravosuđa”.

“Problematična je odredba koja omogućava ministru pravde da pokreće disciplinske postupke protiv sudija, jer bi to znači dodatni pritisak izvršne vlasti na sudsku”, kazao je Antonijević.

On je ocenio i da je definicija “istaknuti pravnik”, na koju su strukovna udruženja i civilno društvo imali zamerke, sada “previše sužena”.

“Dobro je što se uzima 10 godina iskustva, ali po toj definiciji istaknutim pravnikom se ne može smatrati neko ko nema pravosudni ispit, po čemu profesori prava ne mogu da budu istaknuti pravnici”, rekao je direktor JUKOM-a.

Antonijević je kazao da će sednica Nacionalnog konventa, zakazana za 23. april, biti dobra prilika da se uradi kvalitetna analiza konačnog teksta, na koji veruje da će Venecijanska komisija staviti zamerke.

“Ne znam da li će u celosti ceniti tekst, ali će svakako imati zamerke na odredbe”, kazao je Antonijević.

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je prošlog petka Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor