Antonijević: Zbog poglavlja 23 i 24 menjaće se i ustav

0

U procesu strukturnih promena kod otvaranja poglavlja 23 i 24, menjaće se i ustav, da bi se nezavisnim telima, koji dovode do nezavisnosti pravosuđa i tužilaštva, omogućilo da započnu svoj rad na adekvatan način, izjavio je danas direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yukom) Milan Antonijević.

“Ustav predviđa sastav ta dva tela – Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva – gde imate upliv politike i to se želi izbeći novim ustavom”, rekao je Antonijević na okruglom stolu “Šta nas čeka u poglavljima 23 i 24”, održanom u Pres centru Tanjuga.

Antonijević kaže da će se zato na tome raditi i da je veliki deo poglavlja 23 vezan za pravosuđe, omogućavanje građanima da imaju identične presude za identična činjenična stanja, bez obzira na mesto stanovanja, a, kako je istakao, da se i ne govori o brzini rešavanja slučajeva.

Kako je rekao, civilne organizacije, koje su želele da se uključe u proces, podelile su se po poglavljima, zavisno od toga ko ima kakvu ekspertizu, kao i da su tu i organizacije koje su takođe stručne, strukovna udruženja i na taj način je, smatra Antonijević, napravljen tim za brzo reagovanje, koji će moći da signalizira kada neka tačka iz akcionog plana nije sprovedena.

“Bitno je da vidimo kako se sprovode zakoni koji su usvojeni. Tu će se, kroz konkretne primere i akcije, videti i snaga civilnog društva, svih koji su uključeni u proces. Imamo podršku univerziteta i ljudi koji se polako bude i žele da budu uključeni u sve”, rekao je Antonijević.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek rekao je da se poglavlje 24 odnosi na to “tvrdo pravo”, i da je veoma različito od poglavlja 23, ali je istakao da je odgovorna, profesionalna i nezavisna policija zaista suština i da je ne treba izgubiti u moru “štikliranja” šta je ispunjeno, šta ne.

“Da li će jedan akcioni plan napraviti takvu Srbiju- moje iskreno uverenje je da neće, ukoliko ne postoji vera u ideju da nam je sve to potrebno. Ako verujemo u to, zaista ćemo raditi na tome”, rekao je Elek.

Dodao je da postoji 10 politika, više od 300 strana Akcionog plana za poglavlje 24, te da je to jako tehnički proces, u čije sprovođenje je uključeno više od 70 institucija, te da postoji nekoliko instanci za praćenje napretka – unutar pregovaračke grupe, u vladi, u Evropskoj komisiji i pomenuo da čak i parlamenti nacionalnih država imaju pravo da se izjašnjavaju.

Okrugli sto “Šta nas čeka u poglavljima 23 i 24” održava se u okviru projekta Centra savremene politike i Fondacije Konrad Adenauer “Prema Evropi”.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.