Čime je motivisan zločin iz mržnje?

0

Zločin motivisan mržnjom je krivično delo koje ne predstvlja samo pretnju bezbednosti pojedinca nego i grupi kojoj pripada.

Ovakvi zločini najčešći su prema gej populaciji, ili Romima. Komitet pravnika za ljudska prava organizovao je u Domu omladine trening za predstavnike nevladinog sektora pod nazivom “Zločin iz mržnje – uloga civilnog društva i institucija”.

Negativne posledice zločina iz mržnje su višestruke po društvo. Ovakvi zločini kao pretnja pojedincu zapravo pogađaju grupu ili zajednicu kojoj pripada, bilo etničkoj, verskoj, gej populaciji.

Zločin iz mržnje naš Krivični zakon prepoznaje od 2012. godine. Krivična dela motivisana mržnjom teško pogadjaju žrtve ali šalju poruku isključivanja i netolerancije celim grupama kojima žrtve pripadaju.

Jedan od bitnih mehanizama za prevenciju zločina iz mržnje jeste sistematično prikupljanje podataka koji bi predstavljali instrument organizacijama civilnog društva da vlastima približe značaj i obim tog problema i njegovu potencijalnu pretnju.

Zato je važna edukacija svih glavnih aktera u društvu od nevladinog sektora do predstavnika institucija.

Izveštava novinarka RTK Gordana Stepanović.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor