“Davanje legitimiteta promovisanju ratnih zločinaca u Srbiji sve češće”

0

Kuća ljudskih prava i demokratije izrazila je zabrinutost povodom pokrenutog prekršajnog postupka protiv aktivista Inicijative mladih za ljudska prava koji su protestovali na tribini u Beškoj, u januaru , zbog obraćanja osuđenog ratnog zločinca, Veselina Šljivančanina, u okviru predizborne kampanje Srpske napredne stranke.

U saopštenju se podseća da su oni tada batinama izbačeni iz Doma kulture i razbijen je jedan od njihovih automobila.

Kuća uklazuje da davanje legitimiteta promovisanju ratnih zločinaca u Srbiji postaje sve češće i pri tome se teži da se institucionalizuje.

Da to nije samo percepcija zabrinutih građana, pokazuje i to da taj problem ističe i Komitet za eliminaciju rasne diskriminacije u periodičnom izveštaju o Srbiji. koji traže da osobe osuđene za ratni zločin ne budu promovisane kao heroji.

Krivična prijava koju su povređeni aktivisti Inicijative podneli protiv NN lica, je odbačena uz navode da ne postoje osnovi sumnje da su učinjena krivična dela.

Prvo saslušanje aktivista Inicijative zbog navodnih prekršaja za koje je zaprećena kazna zatvora od 30 do 60 dana zakazano je za 25. decembar u 08,00 časova, u Prekršajnom sudu u Rumi, odeljenje u Inđiji.

Kuća ljudskih prava podseća i da je protiv direktorke Inicijative pokrenut prekršajni postupak zbog pozivanja na paljenje sveća ispred Predsedništva Srbije uoči godišnjice genocida u Srebrenici, navodno zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju građana.

Pritom, ističe se u saopštenju, taj zakon je Ustavni sud proglasio neustavnim u aprilu 2015.

U saopštenju se podseća da je u skladu sa meĐunarodnom zaštitom branilaca ljudskih prava, obaveza države da poštuje njihov fizički integritet, slobode, bezbednost i dostojanstvo, da ih zaštiti od uznemiravanja kroz sudske postupke i zloupotrebe primene zakonskih odredaba, koje se ogleda i u neosnovanim prekršajnim postupcima sa ciljem stigmatizacije njihovog rada.

Kuća ljudskih prava smatra da se tim postupcima upravo vrše ovakve zloupotrebe i pruža pristrasna podrška.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor