Dnevni list “Blic” tekstovima o Goranu Jevtiću prekršio Kodeks novinara Srbije

0

Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila da je dnevni list “Blic” tekstovima o Goranu Jevtiću prekršio Kodeks novinara Srbije

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM primio je danas odluku Komisije za žalbe Saveta za štampu kojom je utvrđeno da je dnevni list “Blic” u tekstovima “Glumac Goran Jevtić mi obljubio sina”, “Policija saslušala Gorana Jevtića” i “Dečak ispričao tužiocu šta mu je uradio glumac” od 22., 23. i 24. oktobra ove godine prekršio tačku 3. Odeljka IV – Odgovornost novinara prema kojoj je novinar dužan da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. Dnevni list “Blic” dužan je da najkasnije u trećem narednom broju od dana dostavljanja odluke objavi odluku Komisije.

Podsećanja radi, dnevni list “Blic” je 22. oktobra započeo svojevrsni medijski linč glumca Gorana Jevtića koji je podrazumevao kako objavljivanje tekstova tako i posebnu redakcijsku opremu i naslove koji jasno kod većine čitalaca impliciraju da je Goran Jevtić kriv za teško krivično delo.

Savet za štampu je utvrdio da je dnevni list “Blic” “nije samo preneo da je podneta privatna krivična prijava, već je senzacionalističkim izveštavanjem, načinom plasiranja i opremom tekstova, nedvosmisleno čitaocima sugerisao da je Goran Jevtić kriv. List tri dana zaredom posvećuje veliki prostor, kako na naslovnim stranama, tako i novinama uopšte, ovoj priči, objavljuje velike Jevtićeve fotografije, podatke o njegovom “liku i delu”, dok istovremeno prenosi samo jednu njegovu, kratku izjavu da ne razume šta ga tačno pitaju i da je reč o glupostima. Efekat ovakvog načina obrade teme, po mišljenju članova Komisije za žalbe, jeste taj da kod čitalaca izaziva utisak da je Goran Jevtić nedvosmisleno kriv za silovanje maloletnika, iako je istraga još u toku”.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM izražava zadovoljstvo efikasno sprovedenim postupkom Saveta za štampu i donetom odlukom Komisije za žalbe. Istovremeno, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM ističe da je pogrešno i nedopustivo tumačenje medijskih sloboda i pravila o poštovanju pretpostavke nevinosti dnevnog lista “Blic”, koja bi ukoliko se tumači na način kako to smatra “Blic”, predstavljala otvoreni poziv za svakojake medijske satanizacije u kojoj svako od nas može biti sledeća žrtva.

Preuzmite saopštenje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.