Dozivotna robija: Potreba ili populizam?

0

KAZNENA POLITIKA DRAKONOVE LEKCIJE

NAJAVU PREDSEDNIKA ALEKSANDRA VUČIĆA DA ĆE Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, za ubistva dece, kao i za druga najteža krivična dela, posebno ona koja imaju elemente nasilja, za koja će minimalne i maksimalne kazne biti povećane, stručna javnost dočekala je sa velikim kritikama. Od argumenta da strože kazne ne doprinose nužno smanjenju broja krivičnih dela pa do toga da je prethodno bila neophodna stručna rasprava o rešenjima koja su najavljena.

Advokat Toma Fila za Nedeljnik kaže da je ova odluka „emotivna reakcija predsednika“ i da je neophodno hladnih glava i polako razmisliti o svemu jer praksa pokazuje da strože kazne ne doprinose smanjenju kriminaliteta.

„Kada je Drakon u Atini, odatle izraz ‘drakonska’ kazna, uveo smrtnu kaznu za sva krivična dela, posle toga nije smanjen kriminalitet. Ima mnogo primera, naročito u SAD, da nigde niko nikad nije uspeo da smanji broj krivičnih dela povečanjem kazni. Evo i jednog ‘smešnog’ primera: u Saudijskoj Arabiji prilikom javnog izvršenja smrtne kazne, odsecanjem glave sabljom, oko dželata se skupi mnogo ljudi i jedina sigurna posledica toga je povečan broj džeparoša koji operišu u trenutku pogubljenja – dakle, povećanje broja krivičnih dela. Politika kazni nije jedino što utiče nabroj krivičnih dela“, napominje Fila.

On navodi da u svojoj više od 50 godina dugoj praksi nikada nije video nijednog ubicu koji je razmišljao šta će biti kada ga uhvate.

„Ili se radi o organizovanom kriminalu ili o zločinu iz strasti, ljubomore… i tek taj ne razmišlja o kazni. Zato smatram da bi trebalo biti vrlo oprezan u tome. Jer doživotna robija neće rešiti pitanje zločina. Presuda Međunarodnog suda pravde kaže da ne možete ostaviti čoveka bez šanse. I to je u hrišćanskoj tradiciji. Ja sam hrišćanin i verujem u to. I razumem bol ali ne treba se zaletati. Makar dati šansu za uslovni otpust posle 25 godina, što ne mora značiti da će ga i dobiti. Ali ne ostavljati nikoga bez šanse. Odmah bih prvi glasao za doživotnu robiju ako bi se smanjio broj krivičnih dela – ali nije tako“, konstatujeTomaFila.

On je kritikovao i preporuku da rok za završetak postupka bude do godinu dana jer, kako kaže, „to je teoretski nemoguće“.

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) saopštio je da izjava predsednika Srbije na konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj su prisustvovali isključivo predstavnici izvršne vlasti, najava ukidanja suđenja u razumnom roku kao ustavne garancije prava na pravično suđenje i kritikovanje kaznene politike sudova u Srbiji, predstavljaju grubo kršenje načela podele vlasti na kojima počiva ustavni poredak Srbije.

JUKOM dodaje da nove mere moraju da budu donesene u propisanoj proceduri uz ozbiljnu analizu prava i prakse i uz sveobuhvatnu javnu raspravu.

Odluka o doživotnom zatvoru je emotivna reakcija predsednika. Neophodno je hladne glave razmisliti o svemu jer praksa pokazuje da strože kazne ne doprinose smanjenju kriminaliteta. Za više od 50 godina nikada nisam video nijednog ubicu koji je razmišljao šta će biti kada ga uhvate

TOMA FILA, ADVOKAT

„Najavljivanje oštrije kaznene politike, mimo adekvatne stručne rasprave u potpunosti zaobilazi mišljenje nadležnih organa pravosuđa i predstavlja mešanje predsednika Republike i u sudsku i u zakonodavnu vlast“, ocenio je JUKOM.

Ministarka pravde Nela Kuburović objasnila je da nasilnicima i dilerima droge koji ponove krivično delo za koje su već bili osuđeni, kada se usvoje najavljene izmene Krivičnog zakonika, sud više neće moći da izrekne kaznu nižu od polovine maksimalno zaprećene, dok će višestruke ubice i ubice dece čekati nova kazna – kazna doživotnog zatvora.

Doživotni zatvor biće nova krivična sankcija u našem pravosudnom sistemu koja će moći da se izrekne za ubistva dece, za višestruke povratnike, ili za teška krivična dela u sticaju, navela je ministarka Kuburović. Ona je istakla da će ova kazna moći da se izrekne uz poštovanje svih standarda koje propisuje Savet Evrope, kao što je mogućnost preispitivanja uslovnog otpusta posle 25 godina izdržane kazne.

Share.

Ostavite odgovor