Dve odluke istog dana?

0

Građani će 2017. na biralištima morati da potvrde i izmenu Ustava. Opcija da referendum ide uz izbore za predsednika.

GRAĐANI Srbije mogli bi sledeće godine da izađu na birališta dva puta – da izaberu predsednika i da na referendumu potvrde izmene Ustava koje su neophodne u procesu pregovora sa Evropskom unijom. Prema našim informacijama, međutim, nije isključena ni opcija da se predsednički izbori, koji padaju na proleće, i referendum o Ustavu održe istog dana.

Promene najvišeg pravnog akta tokom naredne godine najavila je nedavno i ministarka pravde Nela Kuburović, ali nije preciznije govorila o rokovima. Narodna poslanica i potpredsednica SNS Marija Obradović kaže, za “Novosti”, da još nema odluke o tome da li će ustavni referendum biti organizovan zajedno sa predsedničkim izborima.

– O tome još nismo razgovarali – prenosi nam Obradovićeva.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković smatra da su trenutno otvorene obe mogućnosti:

– Referendum može da se održi zajedno sa izborima, ali prilikom te odluke nikako ne treba voditi računa o štednji, jer je reč o izuzetno važnoj stvari. Uz pravu kampanju političari bi mogli da obezbede dovoljnu izlaznost i podršku za izmene najvišeg pravnog akta i bez spajanja sa glasanjem za predsednika. Najvažnije je da se ustavne promene dobro pripreme i da se ne dira u odredbe o KiM.

Promena preambule, kako je rekao i potpredsenik vlade Ivica Dačić, neće biti tema, a izmene Ustava koje moraju da budu završene tokom sledeće godine odnose se na delove o pravosuđu.

– Poglavlje 23 predviđa izmenu odredaba koje se tiču nezavisnosti sudstva i tužilaštva – objašnjava Milan Antonijević, koordinator radnih grupa za poglavlja 23 i 24. – To se odnosi na sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i način izbora njihovih članova, kako bi se isključio politički uticaj. Najvažnija izmena je da ministar više neće biti član tih tela.

On ističe da bi, s obzirom na to da imamo “tvrd” Ustav za čiju je promenu neophodna dvotrećinska većina i referendum, trebalo uneti sve potrebne izmene, a ne samo one koje su u ovom trenutku neophodne. To su, prema Antonijevićevom mišljenju, pre svega, odredbe koje se tiču zamerki Venecijanske komisije, posebno iz oblasti ljudskih prava.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor