Dve odluke istog dana?

0

Građani će 2017. na biralištima morati da potvrde i izmenu Ustava. Opcija da referendum ide uz izbore za predsednika.

GRAĐANI Srbije mogli bi sledeće godine da izađu na birališta dva puta – da izaberu predsednika i da na referendumu potvrde izmene Ustava koje su neophodne u procesu pregovora sa Evropskom unijom. Prema našim informacijama, međutim, nije isključena ni opcija da se predsednički izbori, koji padaju na proleće, i referendum o Ustavu održe istog dana.

Promene najvišeg pravnog akta tokom naredne godine najavila je nedavno i ministarka pravde Nela Kuburović, ali nije preciznije govorila o rokovima. Narodna poslanica i potpredsednica SNS Marija Obradović kaže, za “Novosti”, da još nema odluke o tome da li će ustavni referendum biti organizovan zajedno sa predsedničkim izborima.

– O tome još nismo razgovarali – prenosi nam Obradovićeva.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković smatra da su trenutno otvorene obe mogućnosti:

– Referendum može da se održi zajedno sa izborima, ali prilikom te odluke nikako ne treba voditi računa o štednji, jer je reč o izuzetno važnoj stvari. Uz pravu kampanju političari bi mogli da obezbede dovoljnu izlaznost i podršku za izmene najvišeg pravnog akta i bez spajanja sa glasanjem za predsednika. Najvažnije je da se ustavne promene dobro pripreme i da se ne dira u odredbe o KiM.

Promena preambule, kako je rekao i potpredsenik vlade Ivica Dačić, neće biti tema, a izmene Ustava koje moraju da budu završene tokom sledeće godine odnose se na delove o pravosuđu.

– Poglavlje 23 predviđa izmenu odredaba koje se tiču nezavisnosti sudstva i tužilaštva – objašnjava Milan Antonijević, koordinator radnih grupa za poglavlja 23 i 24. – To se odnosi na sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i način izbora njihovih članova, kako bi se isključio politički uticaj. Najvažnija izmena je da ministar više neće biti član tih tela.

On ističe da bi, s obzirom na to da imamo “tvrd” Ustav za čiju je promenu neophodna dvotrećinska većina i referendum, trebalo uneti sve potrebne izmene, a ne samo one koje su u ovom trenutku neophodne. To su, prema Antonijevićevom mišljenju, pre svega, odredbe koje se tiču zamerki Venecijanske komisije, posebno iz oblasti ljudskih prava.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.