EU o poglavlju 23 početkom novembra

0

Šef pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević najavila je danas da će u petak biti napisane pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24, kako bi se što pre dobila ta dokumenta.

Vlada Srbije je na sednici u prošli petak utvrdila tekst Akcionog plana za poglavlje 23 i Evropska komisija će ga staviti u izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja, čime se ispunjava i poslednja stvar potrebna za stavljanje u proceduru, rekla je Miščević.

Ona je, na radnom sastanku Nacionalnog konventa o EU, povodom završetka priprema za otvaranje pregovora o poglavlju 23, istakla da bi onda početkom novembra predlog trebalo da bude na raspravi u evropskim institucijama. Prema mišljenju Miščević, akcioni plan za poglavlje 23 i sadržinski i metodološki, različit od onog za poglavlje 24, jer u tri važne oblasti – borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i osnovnim pravima, nema standarda EU sa kojima se treba usaglašavati. Postoje samo dobre prakse koje treba uneti u domaće pravo i praksu, ukazala je ona. Šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 u procesu pristupanja Evropskoj uniji Čedomir Backović odao je priznanje organizacijama civilnog drušva na svemu što su učinile da poglavlje 23 bude ovako dobro napravljeno i pozvao ih da “duvaju za vrat” institucijama tokom njegovog sprovođenja. Ovaj plan je dobar samo onoliko koliko se bude sprovodio i nije dobar onoliko koliko se ne bude sprovodio, upozorio je Backović i naglasio da je zato u budućnosti važna uloga civilnog društva – da proziva one koji ga ne budu sprovodili i ukazuje na sporost i propuste. Koordinator za izradu Akcionog plana za poglavlje 23 Milica Kolaković Bojović pozvala je civilno društvo da “gura” državne institucije da sprovode plan, jer ako oni to ne naprave, radne grupe za sprovođenje će same morati “da se bore sa 30-50 institucija”, što je teško uraditi.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.