Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

POZIV: Ekspertska diskusija “Doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta: Implikacije u teoriji i praksi”

12/11/2019 @ 10:00 - 14:00

U ime Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM i Beogradskog centra za ljudska prava, čast nam je i zadovoljstvo da Vas pozovemo na ekspertsku diskusiju  Doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta: Implikacije u teoriji i praksikoja će se održati u hotelu Saint Ten u Beogradu 12. novembra 2019. godine sa početkom u 10 časova, uz podršku Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika u Republici Srbiji, nedavno je ponovo uvedena kazna doživotnog zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta za ona krivična dela koja zakonodavac smatra najtežim. Izmene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu početkom decembra. Stručna diskusija se organizuje sa ciljem da se razmotri i iznese mišljenje o sledećim glavnim temama:

  • Kakva je situacija danas u drugim zemljama po pitanju kazne doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta?
  • Koje su i koje mogu da budu posledice kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta na ljudska prava, dostojanstvo i život osuđenika, posebno u kontekstu univerzalnih i regionalnih obaveza u pogledu ljudskih prava?
  • Postoje li razlozi koji opravdavaju kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta u savremenim pravnim sistemima i u kakvoj su vezi sa krivično-pravnom i sudskom politikom i praksom?
  • Koji su to pravni, socijalni i ljudsko-pravaški argumenti protiv kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta?
  • Koje su potencijalne posledice i scenariji koje možemo da očekujemo?

 

Ekspertska diskusija će okupiti eksperte Saveta Evrope, Evropskog suda za ljudska prava, Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava UN (OHCHR), međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija, pravosudnih institucija i akademske zajednice.

U prilogu Vam dostavljamo nacrt agende događaja i ukoliko datu temu prepoznajete kao fokus svog rada pozivamo Vas da se prijavite i budete aktivni učesnik diskusije.

Preuzmite Poziv i Agendu

Details

Date:
12/11/2019
Time:
10:00 - 14:00

Organizers

Komitet pravnika za ljudska prava
Beogradski centar za ljudska prava

Venue

Hotel Saint Ten
Svetog Save 10
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map