Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zastupanje prava osoba sa invaliditetom u postupcima lišenja i vraćanja poslovne sposobnosti

May 28 @ 11:00 - 15:00

Komitet pravnika za ljudska prava-YUCOM Vas poziva na jednodnevnu obuku Zastupanje prava osoba sa invaliditetom u postupcima lišenja i vraćanja poslovne  sposobnosti. Obuka će biti realizovana u utorak, 28. maja 2019. godine, u  prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad), sa početkom u 11 časova.

Obuka je namenjena pružaocima pravne pomoći, aktivistima nevladinih organizacija i svima onima koji zastupaju lica u postupcima odlučivanja o njihovoj poslovnoj sposobnosti. Cilj je jačanje kapaciteta za zastupanje osoba sa invaliditetom u postupcima ograničavanja poslovne  sposobnosti kako bi se obezbedila efikasna pravna zaštita u postupcima pred sudom. Iako su međunarodni standardi ljudskih prava po pitanju poslovne sposobnosti jasni i predviđaju da osobe sa invaliditetom imaju pravo na poslovnu sposobnost na jednakoj osnovi sa drugima, prema podacima iz 2014. godine, preko 17.000 odraslih i starijih osoba u Srbiji je bilo pod starateljstvom. Analiza sudske  prakse pokazala je da je potpuno lišenje poslovne sposobnosti najzastupljenije, kao i da samo postojanje invaliditeta (u najvećem broju slučajeva intelektualna  ili  psihosocijalna  teškoća) predstavlja osnovu za lišenje poslovne sposobnosti.

Teme obuke su  međunarodni  standardi,  domaći  i  međunarodni  pravni  okvir  i  problemi  u njihovoj  primeni,  kao  i  iznošenje  iskustava  u  dosadašnjem  radu  advokata  YUCOM-a  na  osnovu  konkretnih  primera  iz  prakse  zastupanja. Predavači i učesnici će imati priliku da razmene  iskustva  i praktične primere koji se odnose na postupanje različitih sudova i  unapređivanje  zastupanja  interesa  osoba  sa  mentalnim  ivaliditetom.

Molimo Vas da učešće potvrdite na email adresu office@yucom.org.rs ili na broj telefona 011 33 44 425najkasnije do 24. maja 2019. godine. U prijavi navedite ime i prezime, profesiju i kontakt podatke (email adresa, broj telefona).

U prilogu se nalaze Poziv za obuku  i  Program rada obuke.

Details

Date:
May 28
Time:
11:00 - 15:00

Organizer

Komitet pravnika za ljudska prava
Phone:
0113344235
Website:
http://www.yucom.org.rs/

Venue

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Zmaj Jovina 3/I
Novi Sad, 21000 Serbia
+ Google Map