Inicijativa za smenu Radete u Skupštini, poslanici na odmoru

0

Dve nedelje nakon što je na tviteru osvanula poruka poslanice SRS-a Vjerice Radete o smrti Hatidže Mehmedović, i koju je osudio najveći deo političke javnosti, a predsednik Srbije ocenio “nečovečnom”, Radeta je i dalje potpredsednica srpskog parlamenta, i tako će ostati do oktobra, a velike su šanse da poslanici o njenoj smeni ni ne raspravljaju.

Inicijativa za smenu je u parlamentu, a poslanici na letnjem raspustu.

Smenu je inicirala Demokratska stranka uz 60 poslanika. Inicijativu nisu podržali Dveri, DSS-a, Nova Srbija i poslanik Đorđe Vukadinović. I da su svi potpisali ne bi bilo 84 poslanika koliko je potrebno za vanredni sednicu.

Poslanik Vukadinović za N1 kaže da će glasati za Radetinu smenu, ali da ne želi da od nje pravi žrtvu političkog progona, a Dveri poručuju da im tviter nije bitna tema.

“Ja ne vidim zašto bih se bavio bilo čijim tvitovima i svoj ću profil da ugasim. Ne interesuje me ta lažna slika, taj internet, gubljenja vremena, ta simulacija da imamo medije u Srbiji. Mi nemamo medije u Srbiji”, objasnio je Boško Obradović, lider Dveri.

Poslanici vladajuće koalicije od kojih ipak sve zavisi – ćute. Ministri vladajuće koalicije ne ćute, ali su pesimsti.

“Puno reči, ali jako malo dela, konkretnih dela, i nema smene Radete s mesta potpredsednice parlamenta. Volela bih da grešim, ali čini mi se da od te smene neće biti ništa“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Tvit Vjerice Radete osudio je i lider naprednjaka, ali nije rekao kako će se poslanici njegove stranke ponašati kada inicijativa stigne u parlament.

“Kad stigne, onda ćemo odlučiti”, prethodno je kazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I dok naprednjaci odlučuju u opticaju su dva scenarija: da vladajuća koalicija pomogne i da se raspravlja o inicijativi demokrata, ali da glasaju protiv smene Radete, ili da inicijativa uopšte i ne bude deo dnevnog reda.

“Optimizam i dalje postoji. Nadam se da će Narodna skupstina shvatiti koja je potreba da se o ovome raspravlja i da se donese jedna jasna odluka o tome šta su vrednosti za koje se Narodna skupština zalaže i iza čega ona ne želi da stoji”, poručio je Milan Antonijević iz Jukoma.

Vjerica Radeta ponovo je aktivirala svoj tviter nalog, ali čini se da je na letnjoj pauzi, jer nije aktivna kao pre.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor