ISPITATI PROPUSTE U RADU POLICIJE PRILIKOM OBEZBEĐIVANJA INAUGURACIJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

0

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM apeluje na hitno ispitivanje nepravilnosti i nezakonitosti u radu policijskih službenika prilikom obezbeđivanja javnog skupa, inauguracije Predsednika Republike Srbije, dana 31. maja 2017. godine.

Zakonom o policiji i Pravilnikom o načinu obavljanja policijskih poslova propisani su standardi policijskog postupanja, koji između ostalog obuhvataju: dužnost služenja građanima i zajednici, poštovanje zakonitosti i suzbijanje nezakonitosti, ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda i pridržavanje profesionalnog ponašanja i integriteta. Pored toga, Ustavom su garantovane sloboda izražavanja i sloboda medija, a koje podrazumevaju slobodno i objektivno izveštavanje novinara u cilju omogućavanja pristupa javnosti tačnim i blagovremenim informacijama.

U vezi sa napadom na novinare i novinarke Danasa, Insajdera, Vice-a i radio Beograda koji su izveštavali tog dana, kao i u vezi pasivne uloge policije i nepružanja neophodne zaštite, ističemo da se radi o skupu izuzetno velikog javnog značaja, te ovakvo (ne)postupanje policije ukazuje na opasnost od kršenja osnovnih ljudskih prava građana Republike Srbije – prava na psihički i fizički integritet, prava na obaveštenost i slobodu medija.

Na ovaj način, MUP je propustio da zaštiti novinare koji su izveštavali sa inauguracije Predsednika Republike Srbije, kao građane, ali i kao lica koja su obavljala delatnost od javnog interesa (izveštavanje) i vršio je svoje poslove suprotno Zakonom propisanim načelima. S obzirom na veoma veliki broj policajaca koji je obezbeđivao javno okupljanje, može se postaviti pitanje efikasnosti policije, kao i pitanje njenog kapaciteta da zaštiti građane Republike Srbije.

Osim napada na novinare, uočene su nezakonitosti u postupanju policijskih službenika u civilu. I pored zakonom predviđene obaveze policijskog službenika u civilu da se legitimiše pre primene policijskog ovlašćenja pokazivanjem službene značke i službene legitimacije, policijski službenici u civilu uglavnom se nisu legitimisali prilikom održavanja reda na javnom okupljanju, osim ukoliko neko od fizičkih lica nije to izričito zahtevalo.

Neadekvatno postupanje pripadnika policije ogledalo se i u preusmeravanju građana na korišćenje alternativnih pravaca kretanja, a da nisu znali niti ko ih preusmerava niti koji su razlozi za ograničavanje slobode kretanja. Ovakvim postupanjem povređena je sloboda kretanja građana garantovana članom 39 Ustava i članom 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koja podrazumeva pravo svakog lica da se slobodno kreće unutar granica Republike Srbije.

Shodno svemu navedenom, oštro osuđujemo ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su 31.05.2017.godine obezbeđivali javno okupljanje povodom inaguracije predsednika Republike Srbije i zahtevamo da MUP Srbije adekvatno istraži napade na novinare, kao i da u budućem postupanju otkloni navedene nezakonitosti, kao i da izvrši kontrolu načina na koji su policijski službenici vršili svoja ovlašćenja 31.5.2017.godine tokom obezbeđivanja navedenog skupa i tokom događaja koji su neposredno potom usledili.

Preuzmite Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor