Ispovest iz Slovačke: Rad za dva evra, neki krali da prežive

0

Država je još bez zvaničnog odgovora na pitanje da li će i kako pomoći svojim građanima koji ilegalno rade u Slovačkoj. Sve je više onih koji su spremni da govore o svojim iskustvima i teškim uslovima kojima su bili izloženi u pokušaju da zarade novac za egzistenciju radom u inostranstvu.

 Ivan Jevremović je uz pomoć prijatelja prošlog novembra otišao u Hlohovec u Slovačkoj. Sa tamošnjom agencijom potpisao je ugovor na slovačkom jeziku, koji mu je prepričan – solidno plaćen osmočasovni rad u fabrici u kojoj se sklapaju komponente za televizore, plaćen smeštaj i nedeljne akontacije. Od toga međutim nije bilo ništa.

“Obećane su bile akontacije svakog petka, nisu ih davali što je dovodilo mnoge ljude koji su bez novca i hrane tamo da kradu po supermarketima. To se sto posto dešavalo, novac koji je kao za satnicu uopšte nije taj novac jer ti sve živo odbijaju i na kraju radiš za dva evra.

Mislim i to je ono sa strahom da li češ dobiti to ili nećeš dobiti”, kaže Jevremović.

Ivan kaze da su zaposleni pod stalnim mobingom, čak im i 15 minutnu pauzu za ručak oduzimaju od plate.

“Poslovođe viču na tebe, pomeriš se sa mesta gde stojih osam sati, odmah viče na tebe. Moraš da pitaš da ideš u tolate, i za sve moraš da pitaš i sve je to uz neko negodovanje i bukvalno se dešavalo da nekog i vrati – bukvalno ne možeš da ideš u toalet”, objašnjava Jevremović.

Iako se radi o klasičnoj eksploataciji radnika, to je situacija koja svima odgovara: agenciji koja šalje radnike, fabrici u kojoj rade, kao i državama iz koje radnici dolaz i one u koje odlaze. Svi zarađuju na obespravljenim radnicima, kažu u Komitetu pravnika za ljudska prava.

“Jedini utisak je da će se to završiti na nekoliko naslovnih strana i TV priloga i to je to, i to je ono što zapravo zabrinjava, i sa druge strane nisam baš siguran koliko možemo da verujemo kad naši državni organi i inspekcija rada kažu da u kompanijama u Srbiji nema takvih pojava iako postoje medijski navodi i svedočenja radnika i radnica koji su trpeli nešto slično kod kompanija u Srbiji”, kaže Danilo Čurčić iz Jukoma.

Pre svega dve nedelje inspekcija rada izvršila je niz kontrola kod poslodavaca širom Srbije, a posebno u Beogradu i zimskim turističkim centrima, i utvrdila da skoro 30 odsto radnika nije prijavljeno, nema nikakav ugovor o radu niti socijalno osiguranje. Radnici „na crno“ zatečeni su kod skoro polovine kontrolisanih poslodavaca, navela je inspekcija.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor