JASNA PORUKA SRBIJI Mladić je KRIV za Srebrenicu, nema kolektivne krivice

0

Doživotna robija dosuđena ratnom vođi bosanskih Srba potvrdila je po drugi put stav Tribunala: krivica je individualna, srpski narod nije odgovoran za zločine, a ni država Srbija nije bila deo udruženog zločinačkog poduhvata.

Praktično prva reakcija na presudu Mladiću bila je ona glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, u kojoj se jasno kaže: srpski narod nije zločinački i ne sme nositi breme kolektivne krivice.

To je jasna poruka i celog Haškog tribuinala, smatra Milan Antonijević, direktor Jukoma.

– To, da se govori o pojedinačnoj odgovornosti, o krivici onih koji su vodili ratove i onih koji su ih podržavali – upravo to je u stvari suština svih aktivnosti tužilaštva. Mora se govoriti o ličnoj krivici, a ne krivici naroda: kolektivna krivica ne postoji niti je može biti – kaže Antonijević.

Osim toga, i država Srbija mogla bi konačno biti oslobođena “stigme” srebreničkog i ostalih zločina. Naime, konačna optužnica protiv Mladića iz 2011. godine smestila je generala VRS u takozvani udruženi zločinački poduhvat (UZP) zajedno sa nizom vojnih i političkih lidera Republike Srpske.

Na tom spisku je, međutim, bilo je i nekoliko srpskih zvaničnika – Slobodan Milošević, tadašnji predsednik SRJ, Željko Ražnatović Arkan, predvodnik paravnojnih snaga koje su ratovale u Hrvatskoj i BiH, Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, te Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, čelnici Državne bezbednosti Srbije. Međutim, u obrazloženju presude – u kojoj se konstatuje da je Mladić bio deo UZP – imena srpskih “igrača” su nestala: general VRS delovao je u grupi isključivo sa političkim i vojnim liderima Republike Srpske, poput Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika…

Time je, čini se, Srbija potpuno izuzeta od odgovornosti za genocid i ostale zločine protiv čovečnosti u BiH. Inače, isti “nestanak” desio se i u prošlogodišnjoj presudi Karadžiću.

To, naravno, ne znači da su pojedinci iz ove grupe apriori nevini: krivica svakog od njih (onih koji su među živima) tek treba da do kraja bude utvrđena. To, ipak, sa državom Srbijom – više nema veze.

Video: Presuda Mladiću

Mladic_konacna_presuda_vesti_blic_unsafe

Upravo zato dodatno čudi jučerašnja izjava predsednice Udruženja “Majke Srebrenice” Munire Subašić, koja tvrdi da to udruženje sada definitivno ima pravo da tuži Srbiju i Republiku Srpsku “za sve ono u čemu su učestvovale”. Subašićeva, međutim, nije dalje obrazlagala ovu svoju tvrdnju, a pravnici sa kojima je “Blic” na ovu temu juče razgovarao slažu se da osnova za tužbu nema. Advokat Toma Fila, koji je pred Tribunalom zastupao Slobodana Miloševića, smatra:

– Pa, prošlogodišnja presuda Karadžiću je maltene ista, pa nakon nje takođe nije bilo tužbe protiv Srbije. Vojska Republike Srpske bila je regularna vojska, baš kao i Armija BiH: to što ju je Srbija pomagala oružjem, gorivom i sanitetom – to ne može biti zločin. Da je Milošević ostao živ, možda bi njegova uloga i uloga Srbije bila dodatno ispitana, ovako – nije realno – zaključuje Fila.

Video: Ovako je Mladić reagovao na izricanje presude

Ratko_mladic_sudnica_presuda_izbacivanje_vesti_blic_unsafe

Konačno, već dve tužbe BiH protiv Srbije propale su u međunarodnim institucijama, pa je sada realno nadati se – priča o zločinima (valjda) je konačno završena.

Kuburović: Istekli rokovi za tužbu protiv države Srbije

Nela Kuburović

Foto: Vladimir Živojinović / RAS SrbijaNela Kuburović

Ministarka pravde komentarisala je juče najave da će protiv Srbije biti “reaktivirana” tužba za zločine.

“Tužba protiv Srbije je već bila podneta i ona je odbačena. Istekli su rokovi za podnošenje revizije, tako da ne vidim način da presuda koja je juče izrečena može biti korišćena, naročito imajući u vidu da je u pitanju prvostepena odluka”, rekla je Nela Kuburović.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor