Jukom i Sandžački odbor zabrinuti zbog ubistva mladića u Tutinu

0

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara izrazili su zabrinutost zbog dogadjaja u Tutinu u noći izmedju petka i subote kada je u policijskoj akciji ubijen Fahrudin Skarep (22).

Jukom i Sandžački odbor pozdravili su danas reakciju tužilaštva koje je hitno pokrenulo istražni postupak i pozvali da se istraga sprovede nepristrasno i bez pritisaka na tužilaštvo i policiju koja će postupati po nalozima tužilaštva.

“Podsjećamo da je u pitanju veoma osetljiva sredina usled dogadjaja iz devedesetih, kao i velikog broja slučajeva sistemske torture koji do danas nisu dobili epilog, a žrtve nisu obeštećene”, navodi se u zajedničkom saopštenju Jukoma i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava.

Naveli su da je neophodno na sve načine spriječiti izazivanje panike i ugrožavanja bezbjednosti građana Tutina, kao i da je neophodno spriječiti politizaciju ovog tragičnog događaja.

“Izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića povodom stradanja Fahrudina Skarepa da ‘policajci ne pucaju ‘iz hira’, nećemo da dozvolimo da se ljudi plaše kriminalaca’, posebno u ovoj fazi postupka, smatramo krajnje neprimerenom i uticajem, kako na tužilaštvo i policiju, tako i na sud”, dodaje se u saopštenju.

Jukom i Sandžački odbor pozvali su sve državne organe, političke stranke, medije i organizacije da se uzdrže od iznošenja informacija u vezi s krivičnim postupkom koji je u toku, kao i u vezi sa smrću gospodina Fahrudina Skarepa, jer, kako su naveli, ne krši se samo pretpostavka nevinosti, već mogu dovesti do izazivanja opšte panike i ugrožavanja bezbjednosti građana Tutina.

Prema nezvaničnim informacijama, patrola policije nalazila se u selu Dolovo kada je S.F. upravljao vozilom koje nije zaustavio na naredbu policije, već je krenuo ka njima, zbog čega su oni pucali i ranili ga. Povrijeđeni S.F. je preminuo u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Stefanović je ranije izjavio da je u toku istraga u vezi sa slučajem u Tutinu kada su policajci ranili mladića u akciji sprečavanja ilegalne trgovine, koji je ubrzo posle toga preminuo, navodeći da je zakonska obaveza policajaca da reaguju i da “uzvrate vatru” kada neko puca na njih i kada im je život ugrožen.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor