JUKOM osuđuje pristup temi nestalih beba u vidu rijalitija

0

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) osudio je danas pristup temi nestalih beba u Srbiji u formi rijalitija, imajući u vidu da je usled kašnjenja ispunjenja obaveza Republike Srbije naloženih presudom Evropskog suda za ljudska prava – Zorica Jovanović protiv Srbije, u toku proces evaluacije pred Komitetom ministara Saveta Evrope.

“Na ovaj način grubo se povređuju prava roditelja koja su, dosadašnjim nepostupanjem nadležnih organa, već dovoljno ugrožena”, navodi se u saopštenju JUKOM-a povodom diskusije koja se povela na jednoj sprskoj televiziji sa nacionalnom frekfencijom.

Ta nevladina organizacija podseća da je pravo na privatan i porodičan život garantovano Ustavom i međunarodnim konvencijama i da su svi, uključujući i medije, dužni da se od ove povrede suzdrže.

JUKOM je takođe pozvao Vladu Srbije da preispita odluku kojom je Radišu Pavlovića, predstavnika udruženja “Za istinu i pravdu o bebama”, imenovala za clana Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Republici Srbiji.

“Radiša Pavlović svojim očigledno nezakonitim postupanjem i javnim istupima dovodi u pitanje kredibilitet cele Komisije, čiji su ostali članovi istaknuti predstavnici institucija”, navodi se u saopštenju JUKOM-a

Komitet ministar Saveta Evrope od 4. do 6. decembra ponovo na dnevnom redu ima pitanje izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Predlog zakona o “nestalim bebama” Vlada Srbije je 8. marta uputila Skupštini Srbije, ali on još uvek nije usvojen.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor