JUKOM: Zloupotreba institucija u slučaju nestale bebe

0

Država srbija je zloupotrebila apsolutno sve institucije kako bi prikazala Savetu Evrope da radi na razrešenju afere „nestale bebe“, manipulišući činjenicama i skrivajući važne informacije od javnosti, te zato pozivamo sve nadležne državne organe i institucije da hitno stanu u odbranu pravne države i dostignutog nivoa ljudskih pravam saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom.

Oni su se oglasili nakon što je Komitet ministara Saveta Evrope na redovnom zasedanju još jednom opomenuo Srbiju zbog neusvajanja zakona koji bi rasvetlio sumnjive nestanke dece iz porodilišta i pružio obeštećenje roditeljima.

Pred navedeni sastanak Srbija je Savetu Evrope dostavila revidirani akcioni plan i informacije o postignutom napretku za koje Jukom navodi da su „manipulacija i sporni navodi kojima se Srbija koristi kako bi Komitetu ministara Saveta Evrope predstavila svoju navodnu spremnost da adekvatno izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava“. Tom presudom naloženo je Srbiji da uspostavi efikasan mehanizam koji bi u svim slučajevima omogućio saznavanje relevantnih činjenica u vezi novorođene dece za koju se sumnja da su nestala nakon rođenja. „Iako je ostavljen rok od jedne godine za sprovođenje presude, država ni nakon skoro 5 godina istu presudu nije sprovela niti postoji politička volja da se uspostavi efikasan mehanizam“ podseća Jukom.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.