Kikinda: Predstavljen vodič za samozastupanje građana

0

U Kikindi je predstavljen Vodič za samozastupanje građana, odnosno parnični postupak i postupci pred nezavisnim institucijama, koju je organizovao Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM.

Autori vodiča smatraju da je važno znati koja prava i obaveze građani imaju kako bi mogli na najbolji mogući način da osiguraju pravičan tok postupka, ali i odgovor države u zaštiti njihovih prava. Ovaj Vodič služi kao pomoć upravo u takvim situacijama. Naime, vodič ne zamenjuje pravni savet koji može da se dobije od kvalifikovanih stručnjaka, već daje osnovne informacije kako bi se približio sudski postupak i postupci pred nezavisnim institucijama u cilju boljeg razumevanja prava i obaveza koje imaju kada započne sudski postupak.

Imajući u vidu da u Republici Srbiji nije usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i opšte ekonomske prilike u zemlji, ovaj Vodič je pripremljen kako bi građanima približio konkretno samozastupanje pred sudovima i drugim državnim organima koji su nadležni za zaštitu prava građana – Zaštitnikom građana, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.

Prezentacija Vodiča se realizuje u saradnji sa Multidonatorskim fondom Svetske banke za podršku sektora pravosuđa u Srbiji.

Izvor

 

Share.

Ostavite odgovor