Milan Antonijević: Otvaranje poglavlja 23 ne pre februara

0

TRAGOM /JUKOM početkom septembra organizuje sednicu Nacionalnog konventa o novom Zakonu o državnom veću tužilaštva

Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom u poglavlju 23 koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima ne bi trebalo očekivati pre februara naredne godine, kaže za Danas Milan Antonijević, direktor Komiteta za ljudska prava (JUKOM). Kako ističe, idealno bi bilo kada bi mogli da u novu godinu uđemo sa otvorenim pregovorima u ovom poglavlju, ali mislim da to nije realno.

– Prema meni dostupnim informacijama, izrada Akcionog plana za ovo poglavlje je pri kraju, ali ne pitamo se samo mi. I evropska administracija mora da uradi svoj deo posla. Zbog toga mislim da pre februara nećemo otvoriti pregovore u poglavlju 23 – navodi Antonijević.

Naš sagovornik najavljuje plan JUKOM-a da, u saradnji sa Udruženjem tužilaca Srbije, početkom septembra organizuje sednicu Nacionalnog konventa na kojoj bi pravni eksperti imali priliku da prodiskutuju o novom Zakonu o državnom veću tužilaca i problemima sa kojim se suočava srpsko tužilaštvo.

Prema njegovim rečima, iako je donošenje ovog značajnog zakona, Nacrt akcionog plana za poglavlje 23 predvideo za poslednji kvartal ove godine, još se ne zna u kojoj se on fazi nalazi.

– Ne znam šta se sa tim zakonom dešava. Ni da li je formirana radna grupa koja treba da radi na njemu, ni da li postoji nacrt. Ideja konventa je upravo da pokušamo da poguramo donošenje tog zakona i da razgovaramo o rešenjima koji bi u njemu trebalo da se nađu – ukazuje Antonijević.

On ističe da bi novi zakon o državnom veću tužilaca morao da se pozabavi kriterijumima po kojima se biraju javni tužioci i njihovi zamenici i na taj način ukloni nedostatke postojećeg Pravilnika o kriterijumima za izbor tužioca na koji su ukazivali predstavnici strukovnih udruženja. Dodatno, navodi Antonijević, novi zakon bi morao da redefiniše način na koji se biraju članovi Državnog veća tužilaca, kako bi se smanjio uticaj koji izvršna vlast vrši na rad tužilaštva.

Milan Antonijevic_Otvaranje poglavlja 23 ne pre februara (Danas, 20.08.2015.)

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.