Miščević: Pred Srbijom izazov sprovođenja mera u poglavlju 23

0

Sprovođenje kvalitetnih mera u predviđenom roku i nadzor nad sprovođenjem tih aktivnosti izazovi su Srbije u Poglavlju 23 posle njegovog otvaranja u julu, rečeno je danas na skupu “Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23”.

Srbija u Poglavlju 23 ima 50 prelaznih merila ali će ih ispuniti aktivnostima koje je predvidela akcionim planu za to poglavlje, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

Ona je rekla da prelazna merila ne predstavljaju ništa novo u odnosu na mere predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23.

“To je jedan koncentrisan broj mera i mi sprovođenjem akcionog plana ispunjavamo i prelazna merila”, rekla je Miščevićeva.

Ona je rekla da će jedan od izazova biti sprovođenje mera u datom roku i da to, iako je manje važno od kvaliteta predviđene mere, ima “obračunsku vrednost”.

“Nama jeste važno da mere koje smo predvideli ispunjavamo u rokovima”, rekla je Miščević i ukazala na ulogu organizacija civilnog društva koje mogu na vreme upozoriti na kašnjenja.

Ona je istakla da je mnogo važniji kvalitet mera i da civilno društvo može pomoći u izradi kvalitetnih dokumenata sa težištem na implementaciji.

“Videli smo svi da se jako dobar dokument može izvitoperiti u primeni jer se tumači na način koji nije odgovarajući”, rekla je ona.

Kao izazov je izdvojila i nadzor nad sprovođenjem aktivnosti, u čemu takođe mogu pomoći organizacije civilnog društva.

IMPLEMENTACIJA AKTIVNOSTI ZA POGLAVLJE 23

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman je rekao da je dobro što je Poglavlje 23 otvoreno u julu, kao i da će Nemačka i dalje snažno podržavati Srbiju na njenom putu ka EU.

“Sada je važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije”, rekao je on.

Podsetio je da je Poglavlje 23 vezano za osnovne vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija, poput demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

On je rekao da će unapređenje vladavine prava ključno za poboljšanje investicione klime a time i održivog ekonomskog razvoja Srbije.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24, u julu bio znak da su pregovori Srbije o članstvu u EU na dobrom putu.

On je rekao da će oblasti obuhvaćene ovim poglavljima biti u fokusu Evropske komisije i članica EU do kraja pregovora i podsetio da se ta poglavlja o vladavini prva otvaraju i poslednja zatvaraju u pregovorima.

“U daljem toku pregovora napredak mora biti vidljiv i nama u EU ali što je još važnije moraju ga osetiti i prepoznati građani Srbije”, rekao je on.

IMPLEMENTACIJA AKTIVNOSTI ZA POGLAVLJE 23

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo pravde ceni ulogu civilnog društva u procesu otvaranja Poglavlja 23 i da se nada će se te organizacije uključiti i u primenu akcionog plana.

Backović je rekao da 54 insititucije učestvuju u aktivnostima za Poglavlje 23, a da civilno društvo može pomoći u tome da se aktivnosti ispune u roku i doprineti kvalitetu mera.

Izveštaj Evropske komisije 9. novembra, sledeći 2018. godine

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama očekuje se 9. novembra, a naredni tek posle dve godine – 2018, izjavila je danas u Beogradu šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

Na skupu “Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23”, ona je rekla da će Komisija za razliku od dosadašnje prakse naredni izveštaj objaviti 2018, a da će se u međuvremenu objaviti takozvani non pejper, u kome će biti evidentirano ono što je urađeno u prethodnom periodu i biće manji po obimu u odnosu na godišnje izveštaje.

Miščević je dodala da Savet EU razmatra poglavlja 5, 25 i 26 u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

“Jako smo zainteresovani da ih otvorimo do kraja godine”, rekla je Miščević.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.