MUP Srbije je zabranio javna okupljanja pripadnika kineske verske grupe Falun Gong.

0

Srbija pooštrava mere bezbednosti uoči posete kineskih zvaničnika

Srbija podiže mere bezbednosti na najviši nivo uoči petka i „istorijskog“ dolaska kineskog predsednika Xi Jinpinga.

Više od pet hiljada policajaca, pripadnika službe bezbednosti i vojske su od 17. do 19. juna u stanju pripravnosti kako bi boravak kineskog predsednika Xi Jinpinga tokom posete Srbiji bio bezbedniji.

Mere bezbednosti će biti podignute na najviši mogući nivo, tzv. prvi stepen, što je bio slučaj i prilikom poseta Vladimira Putina i Angele Merkel.

Kineski zvaničnici za bezbednost i snajperske jedinice će takođe biti uključene u bezbednosni tim kineskog predsednika u Beogradu.

Izvori iz Vojske Srbije su u izjavi za BIRN naveli da je posebna pažnja usmerena obezbeđivanju dolaska predsednika iz vazduha. Piloti Vojske Srbije će pratiti avion predsednika Kine nakon što uđe u vazdušni prostor Srbije.

Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije za grad Beograd je izjavio da će saobraćaj u pojedinim ulicama u gradu biti zatvoren dok je predsednik u gradu.

Prema navodima YUCOM-a, Komiteta pravnika za ljudska prava sa sedištem u Beogradu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je takođe zabranilo okupljanje srpskih pristalica kineske verske grupe Falun Gong.

Falun Gong je u Kini zabranjen od 1999.godine i pristalice grupe se rutinski progone u zemlji.

Članovi grupe su planirali proteste u petak kod Palate Srbije, gde se odvija i sastanak sa predsednikom Kine, a u subotu na glavnom gradskom trgu i ispred ambasade Kine.

Članovi Falun Gong grupe su izjavili da žele javno da meditiraju i apeluju na predsednika da zaustavi progon članova grupe u Kini.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je zabranilo održavanje prijavljenih skupova, pozivajući se na „opravdanu mogućnost da može doći do sukoba između pristalica Falun Gong grupe i državljana NR Kine.

Poseta kineskog predsednika predstavlja prve korake koji se preduzimaju u cilju povećanja trgovinskih odnosa Kine sa Srbijom i povećava prisustvo Kine na Balkanu i u Evropi.

Prva poseta kineskog šefa države nakon više od 30 godina je širom Srbije pozdravljena kao „istorijska“.

Tokom svog trodnevnog boravka, počevši od petka, Xi će se sastati sa najvišim zvaničnicima i posetiti fabriku čelika u Smederevu, koju je kupila kineska kompanija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da će poseta kineskog lidera biti izuzetno važna za našu zemlju.

„Srbija će potpisati 24 sporazuma o saradnji sa Kinom – nikada nije bio slučaj da se toliki broj sporazuma potpiše tokom poseta drugih svetskih zvaničnika našoj zemlji,“ –  istakao je on.

„Ti sporazumi ne obuhvataju samo one na nacionalnom nivou, već se fokusiraju i na ekonomiju, investicije i kulturalnu razmenu,“ dodao je Nikolić.

„Investiranje Kine je od velikog značaja za nas i moglo bi da reši niz problema sa kojima bi se sami teško mogli izboriti,“ rekao je u nastavku.

Kineski predsednik je u autorskom članku za srpski dnevni list Politika izjavio da se raduje proširenju saradnje sa prijateljskom zemljom.

„Očekujem da ću razgovarati sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim liderima o našem prijateljstvu, planovima saradnje…i da ćemo zajedno podići naše strateško partnerstvo na jedan novi nivo,“ napisao je Jinping u sredu.

Prvog dana posete, Nikolić i Xi će postaviti kamen temeljac za kineski Kulturni centar u Beogradu i otkriti spomenik Konfučiju, kao i ploče sa nazivom ulice Konfučija i Trga srpsko-kineskog prijateljstva.

Kako je pres služba predsednika Srbije saopštila, potom će dvojica predsednika položiti vence na spomenik poginulim službenicima ambasade Kine tokom NATO bombardovanja Srbije 1999.godine.

Drugog dana posete, održaće se sastanci između dva predsednika i dve delegacije tokom kojih će biti potpisan veliki broj bilateralnih sporazuma.

Nikolić će odlikovati predsednika Xija Ordenom Republike Srbije, nakon čega će se Xi sastati sa premijerom vlade Aleksandrom Vučićem, članovima delegacije i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Na kraju posete, Nikolić i Xi će obići železaru u Smederevu, gde će domaćin biti premijer vlade Aleksandar Vučić.

Share.

Ostavite odgovor