Na iseljenje čeka 20 porodica

0

Koalicija Zdrzžena akcija Krov nad glavom i desetine građana juče su sprečili prinudno iseljenje Gordane Radović, žene koja je izbegla iz Sarajeva pre 25 godina. Nakon vipečasovne blokade policija je odustala i povukla se, ali je ovo tek prvo od 20 najavljenih iseljenja porodica iz stanova Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, koja su zakazana za narednih mesec dana, kako bi se u njih uselile druge interno raseljene porodice. Tokom jučerašnje akcije policija je privela Nemanju Šekularca, aktivistu organizaicije Krov nad glavom, a iseljenje sledeće porodice zakazano je već za danas. Organizacije civilnog društva negoduju zbog prinudnih iseljenja koja će se kako je najavljeno, sprovoditi tokom zime, a da pritom nije obezbeđen adekvatan alternativni smeštaj. Radi se o ljudima izbeglim iz ratova 1990-ih godina. Neki od njih su osobe sa invaliditetom, ima nekoliko porodica sa malom decom. Ove porodice su se samoinicijativno uselile u prazne stanove namenjene izbeglicama i invalidima, gde su već godinama. U međuvremenu su se prijavljivali na konkurse Komesarijata za dodelu stanova, koji su zbog nepravilnosti više puta obarani, kažu iz akcije Krov nad glavom.

“Višegodišnji pokušaji porodica iz Ustaničke da u saradnji sa institucijama sistema i preko dostupnih programa stambenog zbrinjavanja dođu do adekvatnog rešenja svojih problema nisu urodili plodom, uprkos činjenici da su mnoge od ovih porodica višestruko ugrožene,da se mahmo radi o starijim osobama, da među njima ima osoba sa invaliditetom, ratnih vojnih invalida, kao i dece”, navodi se u saopštenju združene akccije.

Svaki dan po jedni iseljenje

Planirano je da se sve porodice isele do kraja decembra, a prva četiri iseljenja zakazana su za period od ponedeljka do četvrtka 30.novembra. za svaki dan planirano je iseljenje po jedne porodice, za danas je najavljeno iseljenje Sergeja Milićevića koji je u ratu ostao bez noge, a za sutradan radnog veterana Dejana Lazovića, navode u združenoj akciji.

Oni navode da sva prava koja je u skladu sa svojim međunarodnim obavezama obezbedila drugim izbeglim licima iz ratova na teritoriji bivše SFRJ kao i izbeglicama, migrantima i tražiocima azila iz drugih zemalja, Republika Srbija je dužna obezbediti i izbegličkim porodicama iz Ustaničke. “Velikom broju izbeglih lica koji su duži niz godina boravili u kolektivnim centrima, tako je obezbeđen adekvatan smeštaj preko različitih programa koje je Srbija sprovodila uz podršku međunarodnih donatora”, navedeno je u saopštenju.

Apelujemo na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Komesarijat za izbeglice i migracije, i sve ostale nadležne organe da najavljena prinudna iseljenja odlože sve do trenutka kada bude obezbeđen adekvatan smeštaj porodicama iz Ustanićke, čije izbacivanje na ulicu, tokom zime predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i može biti osnov za reagovanje Evropskog suda za ljudska prava”, stoji u saopštenju. Komesarijat za izbeglice je, međutim saopštio da su u pitanju pripreme za useljavanje izbegličkih porodica u stanove dobijene u javnom postupku po rešenju Komisije za izbor korisnika. “Deo stambenih jedinica su nasilno i nelegalno zaposela druga lica, uglavnom interno raseljena kojima su kuće obnovljene, zbog čega su podneti postupci iseljenja kako bi porodice sa rešenjem, koje godinama čekaju i plaćaju kiriju, mogle da dođu do svog krova nad glavom”, stoji u saopštenju. Oni dalje navode da “Komesarijat sprovodi Regionalni stambeni program na koji mogu da se prijave sve izbeglice i bivše izbeglice za dodelu stambenih rešenja”, kao i da “niko nema pravo da nasilno obija i godinama bespravno boravi u stanu koji mu ne pripada, sprečavajući time one koji su strpljivo i predugo čekali da se posle mnogo godina izbeglištava konačno skuće”. Iz Komesarijata dodaju da su “spremni da ponude privremeni smeštaj onima koji moraju da napuste zaposednute stanove u Ustaničkoj ulici, a nalaze se u potrebi”. Podršku izbegličkim porodicama pružili su : Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine Komitet pravnika za ljudska prava  – YUCOM, Beogradski centar  za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Centar za praktičnu politiku, zatim Centar za samostalni život OSI Srbije, kao i Koalicija Združena akcija Krov nad glavom koju čine: Ko gradi grad, Ne da(vi)mo Beograd, Socijaldemokratska unija, Jednakost, Reci NE Izvršiteljima, sedam zahteva, Marks21, Čuvari vatre. Oni su pozvali građane da danas., ali i narednih dana dođu da podrže ove porodice i ne dozvole iseljenje dok im se ne reši pitanje smeštaja.

Priveden aktivista

Policija je tokom jučerašnjeg pokušaja iseljenja privela Nemanju Šekularca, aktivistu organizacije Krov nad glavom. Kako saznajemo, Šekularac je priveden jer nije imao lična dokumenta. On je ličnu kartu izgubio prilikom neke od prethodnih akcija inicijative Krov nad glavim, i uredni je to prijavio policiji, ali kod sebe nije imao potvrdu MUP. Šekularac je priveden oko podne, a pušten je oko 14 časova.

 

Share.

Ostavite odgovor