Najavljeno iseljenje porodice u Novom Sadu usred vanrednog stanja, uprkos uputstvu Komore izvršitelja

0

Iako su Komora javnih izvršitelja i Ministarstvo pravde dali uputstvo da se izvršenja tokom vanrednog stanja obustave i ne sprovode, jednoj šestočlanoj porodici iz Novog Sada preti iseljenje iz njihovog jedinog doma.

Naime, izvršitelj Dragan Dragović zakazao je iseljenje porodici Radovanović za četvrtak, 30. april.

Milorad Radovanović, jedan od članova porodice, ima 67 godina i kao takav pripada grupi koja je naročito osetljiva na virus korona i kojoj je gotovo potpuno zabranjeno kretanje tokom vanrednog stanja.

Porodica Radovanović i inače živi u teškim uslovima. Kako za 021 kažu iz Združene akcije “Krov nad glavom”, njima je isključena struja pre uvođenja vanrednog stanja i to na zahtev poverioca. Miran Pogačar iz “Krova nad glavom” objašnjava za 021 da poverilac koji insistira na iseljenju “ne preza od ove vrste pritisaka”.

“Poverilac, N.T. je imao sličnu situaciju 2016. kada je zbog spora iselio svoje komšije, porodicu Ljubičić. On je poznat i kao neko ko ima više desetina sporova koje vodi pred novosadskim sudom i kao neko ko očigledno na svakih nekoliko godina putem suda iseli svog prvog komšiju“, tvrdi Pogačar.

Advokat porodice Radovanović podneo je prigovor protiv iseljenja, kaže, u zakonskom roku.

Izvršitelj Dragan Dragović je odbacio prigovor za odlaganje kao neosnovan, jer je, između ostalog, naveo da preporuka Komore izvršitelja da se stopiraju sva iseljenja tokom vanrednog stanja nije zakonski obavezujuća. Svi drugi izvršitelji se ove preporuke pridržavaju kao ‘de facto’ obavezujuće, pa se zato postavlja pitanje zašto Dragović jedini odbija da je poštuje. Poveriocu i izvršitelju se očigledno žuri jer postoji sudska odluka koja zbog vanrednog stanja nije pravosnažna, a kojom bi trebalo da jedna četvrtina kuće koju N.T. potražuje pripadne Miloradu Radovanoviću, te bi oni očigledno hteli sve ovo čim pre da obave dok ta odluka još nije pravosnažna“, smatra Pogačar i dodaje da su, u vezi sa postupanjem izvršitelja, podnete dve disciplinske prijave.

Kako kaže, jasno je da Komora izvršitelja nije sud i ne može da donosi zakonski obavezujuće odluke, već može samo da preporuči kako da se postupa.

Naravno, odluke Komore sami izvršitelji poštuju i za njih jesu obavezujuće. Dobar primer je situacija sa porodicom Ciganović iz Temerina kojoj je bilo zakazano iseljenje pa smo tražili od izvršitelja Vujadina Masnikose da se odloži zbog vandrednog stanja, što se i desilo. Ako uzmemo da je izvršitelj Dragović ovde u pravu, kako onda svi drugi izvršitelji u Srbiji ne postupaju po nalogu poverioca i stopiraju izvršenja. Tako ispada da svi oni krše zakon, a jedino ga Dragović poštuje“, ističe Pogačar.

Dragović: Voleo bih da se stranke same dogovore

Izvršitelj Dragan Dragović kaže za 021 da je on u obavezi da striktno poštuje zakon i postupa po predlogu poverioca.

“Izvršni dužnik Sanja Radovanović iz Novog Sada podnela je Osnovnom sudu u Novom Sadu predlog za odlaganje izvršenja pozivajući se na vanredno stanje. Budući da sud još uvek nije odlučio o predlogu za odlaganje, nismo u mogućnosti da preduzimamo nijednu drugu radnju osim striktnog poštovanja zakona i predloga izvršnog poverioca, s obzirom na to da on disponira tok postupka“, tvrdi Dragović.

Kako zaključuje, što se njega lično tiče, on bi najviše voleo da se stranke same dogovore.

Podsetimo, kako je 021 ranije pisao (OVDE), 2015. godine vođena su dva disciplinska postupka protiv izvršitelja Dragana Dragovića, kog je Disciplinska komisija Ministarstva pravde i kaznila. On je tada kažnjen novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Šolić: Vanredno stanje dovoljno razumna okolnost na osnovu koje se može odložiti iseljenje

Advokat Komiteta pravnika za ljudska prava Yucom, Natalija Šolić, navodi za 021 da je donekle tačna činjenica da izvršitelj ima obavezu da postupi po predlogu izvršnog poverioca i da je vezan razumnim rokovima, ali da se takođe moraju uzeti u obzir sve okolnosti.

Da bi se radilo o ozbiljnoj disciplinskoj povredi odgovornosti javnih izvršitelja usled kašnjenja, moralo bi da se radi o učestalom kašnjenju u većem broju predmeta. Smatramo da situacija proglašenog vanrednog stanja usled epidemije predstavlja dovoljno razumnu i opravdavajuću okolnost na osnovu koje se konkretno iseljenje može odložiti, uprkos insistiranju izvršnog poverioca, kao i da pomenuti javni izvršitelj ne bi snosio nikakvu odgovornost“, objašnjava Šolić.

Kako ističe, ovde treba imati u vidu ne samo Preporuku Komore javnih izvršitelja (koja, čim je ostavila mogućnost da sami izvršitelji odluče da li će i kako postupati za vreme vanrednog stanja, implicira da ne bi bilo njegove odgovornosti), već i činjenicu da se iz stana iseljava osoba starija od 65 godina.

Ukoliko za ovu osobu nije obezbeđen novi smeštaj, nadležni Centar za socijalni rad mora da se uključi u postupak iseljenja i isti obezbedi. Ovde je posebno važno pitanje da li u ovakvim okolnostima nadležni Centar za socijalni rad može obezbediti adekvatan smeštaj licu starijem od 65 godina i to sa svim propisanim merama zaštite i obezbediti minimum uslova koje je ovo lice do sada imalo u svom domu“, naglašava.

Treba, smatra, postaviti i pitanje da li u konkretnom slučaju pravo poverioca kao jedne od strana u postupku i to pravo na imovinu može imati primat u odnosu na nečije pravo na dom ili pravo na život u toku trajanja vanrednog stanja.

Tačno je da javnog izvršitelja možda ne obavezuje navedeno Uputstvo komore javnih izvršitelja, ali ga svakako obavezuje Kodeks profesionalne etike javnih izvršitelja i propisano načelo savesnosti u radu koje predviđa da ima obavezu da postupa odlučno i blagovremeno ispunjava sve svoje dužnosti u razumnom roku, ali uz poštovanje ličnosti i prava učesnika u postupku i trećih lica”, zaključuje Šolić.

Komora: Javni izvršitelji postupaju ceneći sve okolnosti konkretnog slučaja

Vujadin Masnikosa, zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja Srbije, za 021 objašnjava da uputstvo predlaže odlaganje iseljenja, ali da izvršitelji postupaju u skladu sa okolnostima konkretnog slučaja.

“Komora javnih izvršitelja je, u skadu sa preporukom Ministarstva pravde, donela Upustvo kojim je predložila javnim izvršiteljima odlaganje sprovođenja iseljenja izvršnih dužnika, ali javni izvršitelji su dužni da postupaju u skladu sa zakonskim propisima, ceneći sve okolnosti konkretnog slučaja i vodeći računa da ne povrede priznata ljudska prava”, tvrdi Masnikosa.

Komora javnih izvršitelja je 18. marta usvojila Uputstvo po kome su izvršitelji upućeni da za vreme vanrednog stanja ne odlučuju po predlozima za izvršenje, ne sprovode započeta izvršenja, ne vrše iseljenja i prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari izvršnog dužnika. Od tada, izvršitelji su uglavnom poštovali ovu preporuku, naročito kada je reč o iseljenjima dužnika iz svojih jedinih domova.

Autor: Dragana Prica Kovačević, dragana@021.rs
Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.