Nova pretnja prinudnim iseljenjem romskih naselja u Beogradu

0

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM poziva na hitno obustavljanje prinudnog iseljenja neformalnog romskog naselja Grmeč u Beogradu koje je počelo prošle nedelje dostavljanjem rešenja o rušenju stanovnicima ovog naselja.

 Ni nakon više od 20 sprovedenih prinudnih iseljenja romskih naselja u Beogradu, ova praksa nije prekinuta. Tako su stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu 7.7.2015. godine primili rešenja o rušenju objekata u kojima stanuju, čime je otpočeo postupak njihovog prinudnog iseljenja bez ikakve prethodne najave, konsultacija i informacija o alternativnom smeštaju.

Stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu primili su od građevinske inspekcije opštine Zemun rešenja kojima im je naloženo da sami uklone objekte u kojima stanuju u roku od jednog dana, a sve pod pretnjom prinudnog izvršenja. U ovom naselju stanuje tridesetak romskih porodica, uglavnom raseljenih sa Kosova, koje su u većini slučajeva bez pristupa osnovnim pravima iz socijalne i zdravstvene zaštite. Kako prema domaćim propisima žalba na rešenje o rušenju ne odlaže izvršenje, postoji realna opasnost da po sprovođenju rušenja njihovih domova oni ostanu na ulici, bez krova nad glavom.

Pravo na adekvatno stanovanje ključno je za život u dostojanstvu i ostvarivanje niza ljudskih prava. Međunarodni standardi ljudskih prava predviđaju procedure za postupke iseljenja i garantuju da niko nakon sprovedenog iseljenja ne sme ostati na ulici, bez krova nad glavom. Republika Srbija je u poslednje tri godine više puta dobijala preporuke nadležnih UN tela o potrebi hitnog obustavljanja prinudnih iseljenja Roma, kao i o neophodnosti zakonskog regulisanja oblasti stanovanja Roma, u skladu sa ratifikovanim međunarodnim ugovorima. Istovremeno, u izveštajima o Srbiji, Evropska komisija i Komesar za ljudska prava Saveta Evrope ukazuju na drastična kršenja ljudskih prava Roma u oblasti stanovanja.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM poziva nadležne državne organe i Grad Beograd da hitno obustave postupak iseljenja, da u potpunosti poštuju ratifikovane međunarodne ugovore i da obezbede adekvatan alternativan smeštaj stanovnicima ovog naselja.

Za dodatne informacije možete se obratiti Danilu Ćurčiću na:  danilo.curcic@yucom.org.rs

Preeuzmite Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.