Obuka u Kragujevcu za zaposlene u kaznenopopravnim zavodima i okružnim zatvorima

0

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM zajedno sa Međunarodnom mrežom pomoći – IAN sprovodi dvogodišnji projekat „Borba protiv torture i nekažnjivosti“ pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa civilnim društvom. U okviru predviđenih projektnih aktivnosti je i sprovođenje jednodnevnih obuka zaposlenih u kaznenopopravnim zavodima i okružnim zatvorima o obavezama koje proističu iz međunarodnih dokumenata i praktičnoj primena standarda.

Treca u nizu obuka u okviru ovog programa odrzana je u utorak, 23. aprila 2019. godine u hotelu Sumarice u Kragujevcu na kojoj su prisustvovali zaposleni iz Okruznog zatvora u Kragujevcu, Okruznog zatvora u Kraljevu, Okruznog zatvora u Krusevcu, Okruznog zatvora u Cacku i  Kaznenopopravnog zavoda u Cupriji. Predavači na ovoj obuci su bili stručnjaci u oblasti prava lica lišenih slobode, sa iskustvom u praćenju primene međunarodnih standarda i nacionalnih propisa. Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava održao je predavanje na temu „Standardi zabrane torture i zlostavljanja u praksi“, Jelena Unijat je predstavila međunarodne i nacionalne mehanizme za praćenje zabrane torture i zlostavljanja i njihova primena u Srbiji, dok je prof. dr Đorđe Alempijević govorio o ulozi službe za zdravstvenu zaštitu u prevenciji mučenja.

Ovaj projekat je jedna od aktivnosti kojom civilno društvo državi Srbiji pruža podršku u praćenju i sprovođenju najnovijih preporuka i standarda međunarodnih i regionalnih tela u oblasti zabrane torture, što je osnovni preduslov za unapređenje postupanja službenika i eliminaciji torture i nekažnjivosti.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.