Od primene zakona protiv diskriminacije, 150 sporova u sudu

0

Pred sudovima u Srbiji je za osam godina primene Zakona o zabrani diskriminacije pokrenuto oko 150 predmeta, procenjeno je u analizi Komiteta pravnika za ljudska prava u kojoj se navodi da je najveći broj slučajeva iz oblasti radnog prava.

Autor analize Mario Reljanović sa Univerziteta Uniona je, na predstavljanju analize u Kući ljudskih prava u Beogradu, rekao da istraživanje pokazuje da ne postoji ujednačena sudska praksa u slučajevima diskriminacija.

“Kuriozitet je da ujednačena sudska praksa ne postoji čak ni u okviru istih sudova”, predočio je Reljanović na skupu kojem je prisustvovala i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Problem je i što sudski predmeti o diskriminaciji nemaju svoju oznaku, rekao je Reljanović i dodao da je na osnovu prometa predmeta kod Apelacionih sudova utvrđeno da ima oko 150 slučajeva.

“Nepostojanje oznake za predmete diskriminacije stvara problem u praćenju sudske prakse”, objasnio je Reljanović.

U analizi primene Zakona o zabrani diskriminacije se ukazuje da je normativni okvir generalno dobar za pravično suđenje, ali da treba nastaviti usklađivanje sa pravom u Evropskoj uniji.

Janković je istakla da postoji potreba da se menja Zakon o zabrani diskriminacije i da resorno ministarstvo u Srbiji očekuje odgovor Evropske komisije na poslati predlog.

“Suzbijanje diskriminacije je najvažniji zadatak države i društva i predstavlja uslov za ostvarivanje i drugih prava”, zaključila je Janković.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor