Održan trening „Monitoring, izveštavanje i specifičnosti krivičnih postupaka za krivična dela sa elementima korupcije“ na Pravnom Fakultetu Univerziteta u Nišu

0

Komitet pravnika za ljudska prava, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, je 12. juna 2018. godine održao trening „Monitoring, izveštavanje i specifičnosti krivičnih postupaka za krivična dela sa elementima korupcije“ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu. Trening je bio namenjen studentima završnih godina Pravnog fakulteta i studentima master studija i organizuje se u okviru projekta „Osnaživanje studenata pravnih klinika za praćenje suđenja za korupciju“. Cilj je da se studenti pravnih klinika pri pravnim fakultetima osnaže u cilju samostalnog praćenja suđenja za krivična dela sa koruptivnim elementom.

Trening je otvorio Milan Filipović, pravni savetnik YUCOM-a, koji je prisutne studente upoznao sa ciljevima projekta i radom YUCOM-a u oblasti borbe protiv korupcije. U prvom delu, Filipović je studentima govorio o značaju i smernicama za monitoring suđenja za krivična dela sa elementima korupcije. Usledila je vežba i rad u grupama, gde su studenti analizirali pojedinačne slučajeve i izveštaje sa praćenja istih.

U drugom delu treninga je Borica Mitić, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Nišu, studentima približila perpektivu tužilaštva na procesuiranju krivičnih dela sa elementom korupcije. Tužiteljka Mitić je posebno istakla značaj početka rada posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu 1. marta 2018. godine. Na kraju svog izlaganja tužiteljka Mitić je predložila organizovanje posete tužilaštvu gde bi studenti uz pomoć zamenika javnog tužioca imali priliku da se upoznaju sa predmetima koje će pratiti.

Trening je zatvorila sudija Apelacionog suda u Nišu, Dijana Janković, sa izlaganjem o prirodi krivičnih dela sa elementima korupcije i specifičnostima sudskih postupaka za ova krivična dela, iz perspektive sudijskog iskustva. Sudija Janković je kroz predstavljanje konkretnih slučajeva studentima ukazala na složenost predmeta sa elemementom korupcije i neophodnosti savladavanja dodatnih znanja iz ekonomske struke radi postupanja u istima.

 Trening je pohađalo 12 studenata koji će u narednom periodu imati priliku da prate suđenja za krivična dela sa elementima korupcije pred Višim sudom u Nišu.

Preuzmite Izveštaj

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.