OSLOBOĐEN Počuča NIJE KRIV za ugrožavanje sigurnosti “Žena u crnom”

0

Radomir Počuča, nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP, oslobođen je danas optužbi da je ugrozio bezbednost pripadnika “Žena u crnom” objavom na svom Fejsbuk statusu iz 2014. godine, prenosi TV N1.

Tokom izricanja presude rečeno je da je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela. Počuči je ukinuta mera zabrane napuštanja mesta prebivališta a NVO “Žene u crnom” su upućene na parnični postupak.

Glavni pretres na suđenju nekadašnjem portparolu Protivterorističke jedinice MUP-a Radomiru Počuči za napad na Žene u crnom završen je ranije danas u Višem sudu u Beogradu i tužilaštvo je zatražilo kaznu od šest meseci zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo je u završenoj reči navelo da se se iz dokaza vidi da je Počuča izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti i da je nedopustivo da se odbrana poziva na slobodu govora, jer objava na fejsbuku sadrži govor mržnje.

Od sudskog veća Tužilaštvo je zatražilo da se kao otežavajuća okolnost uzme to što je Počuča bio zaposlen u MUP-u i što je to u vreme postavljanja objave bilo navedeno i na njegovom fejsbuk profilu.

Tužilaštvo je ocenilo da je za slučaj irelevantno to što se napad na Žene u crnom nije dogodio na samom skupu koje su organizovale.

Staša Zajović, "Žene u crnom"

Foto: youtube.com / RAS SrbijaStaša Zajović, “Žene u crnom”

Advokatica Žena u crnom Kristina Todorović rekla je da su se tri članice osećale ugroženo i da su one i ranije bile žrtve napada.

Ona je kazala da je odbrana koja se poziva “na slobodu govora” nelogična, neuverljiva i sračunata na izbegavanje krivične odgovornosti, jer je pređena granica i zašlo se u teren govora mržnje, kao i da je Počuča svojom objavom “dolio ulje na vatru” u već napetim okolnostima.

“Naglašavam da treba da se ima u vidu da je Počuča u objavi pozvao rodoljube, čime je implicirao da su oštećene državni neprijatelji”, rekla je Kristina Todorović.

Ona se pozvala i na odluke Višeg i Apelacionog suda iz 2012, kada su sudovi utvrdili da postoji ugrožavanje sigurnosti kada je preteća poruka upućena preko društvenih mreža i kada se oštećeni osećaju ugroženima iako se njihova imena direktno ne navode.

Kristina Todorović je kazala da okrivljeni “nije iskazao kajanje i nije shvatio značaj krivičnog dela”, kao i da traži dodatni oštetni zahtev, čija će visina biti naknadno izrečena.

Advokat odbrane Risto Lekić kazao je da krivičnog dela nije ni bilo, da je postupak korišćen za promociju stavova Žena u crnom i ocenio da je to “farsičan postupak bez dokaza”.

On je rekao i da je Počuča poruku objavio 25. marta 2014. godine, a da su Žene u crnom održale skup 26. marta, dok su za samu objavu saznale 28. marta, zbog čega on smatra da su se “naknadno” osećale ugroženo.

Lekić je dodao da Počuča nije imao nameru da ikoga ugrozi i da se izvinio zbog načina na koji je svoj stav prezentovao na privatnom fejsbuk profilu.

On je dodao da je jedina moguća presuda oslobađajuća i zatražio da se Počuči ukine mera zabrane napuštanja boravišta i obaveznog javljanja.

Suđenju iz zdravstvenih razloga nije prisustvovala jedna od članica Žena u crnom Ljiljana Radovanović.

Postupak pred sudom počeo je jula 2014. godine, a Počuča je krajem marta ove godine uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega po tužbi “Žena u crnom”, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.Počuča, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj televizije Pink, učestvovao je u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani. Mediji su pisali i da je po okončanju borbi boravio u Moskvi.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor