Otvoreno pismo Jukoma Skupštini Srbije zbog uvreda koje je izneo Vojislav Šešelj

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom uputio je danas otvoreno pismo predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković i potpredsedniku Vladimiru Marinkoviću koji je predsedavao sednicom dok je lider radikala Vojislav Šešelj vredjao i po oceni Jukoma zloupotrebio prava narodnih poslanika i kršio Ustav i zakone Srbije.

Tokom postavljanja poslaničkih pitanja Vojislav Šešelj je tražio izmene Krivičnog zakonika Srbije, pritom vredjajući i omalovažavajući novinarku dnevnog lista Danas Snežanu Čongradin, aktivistkinje Stašu Zajović i pokojnu Biljanu Kovačević Vučo, kao i organizacije civilnog društva Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom.

“Kako se u konkretnom slučaju obraćanja Vojislava Šešelja nije radilo o traženju obaveštenja i objašnjenja iz člana 287. Poslovnika Narodne skupštine, već je govornica grubo zloupotrebljena da bi se širio govor mržnje i vredjala lica koja se zalažu za poštovanje vladavine prava i medjunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela, očigledno je da se radi o zloupotrebi prava propisanih Poslovnikom”, naveli su iz Jukoma u otvorenom pismu.

Dodaje se da je Šešelj svojim govorima i ranije podsticao diskriminaciju, mržnju ili nasilje, uznemiravajući i vredjajući dostojanstvo pojedinaca ili grupa, čime se stvara atmosfera linča u društvu, ali i narušava sloboda izražavanja i sloboda udruživanja.

Kako ističu, Šešelj je zbog govora morao biti sankcionisan zbog upotrebe uvredljivih izraza, ali i zloupotrebe Poslovnika, budući da u svom izlaganju nije tražio objašnjenje ili obaveštenje predsednika Skupštine, niti bilo kog drugog organa, već je iskoristio govornicu za širenje govora mržnje.

“Ukoliko ovakva vrsta govora ne bude adekvatno sankcionisana u budućnosti, Narodna skupština će javnosti pokazati da stoji iza reči Vojislava Šešelja i odobrava govor mržnje za skupštinskom govornicom”, ocenili su iz Jukoma i podsetili da Poslovnik o radu parlamenta propisuje da je govornik dužan da poštuje dostojanstvo Skupštine.

Iz Jukoma su naveli i da je u najnovijem Izveštaju Evropske komisije konstatovao da vlasti u Srbiji moraju reagovati brzo i javno osuditi svaki govor mržnje i pretnje usmerene protiv novinara kako bi se osigurala sloboda izražavanja u Srbiji.

Izveštaj takodje navodi da je neophodno uložiti napore da bi se postigla saradnja civilnog društva i državnih organa, jer nevladine organizacije igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o gradjanskim i političkim pravima u klimi koja nije otvorena za kritiku sa negativnim izjavama vladinih zvaničnika o civilnom društvu u celini.

Po oceni Jukoma tolerisanje ovakvih istupa u Skupštini usmerenih protiv novinara i organizacija civilnog društva ne može doprineti procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

U pismu se ističe i da Srbiju obavezuje i Deklaracija o pravima i odgovornostima pojedinaca, grupa i društvenih organa u unapredjivanju i zaštiti univerzalno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda kojom se garantuje pravo pojedincima i organizacijama na zaštitu države u ovakvim slučajevima, i da bi njeni zvaničnici trebalo da kreiraju pogodno okruženje za branitelje i braniteljke ljudskih prava.

Iz Jukoma napominju i da je situacija mogla biti sprečena da je Šešelju oduzet poslanički mandat jer je pravosnažno osudjen pred Mehanizmom za medjunarodne krivične sudove na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje civila 1992. godine, što je stvorilo uslove za primenu pomenutog člana po izricanju pravosnažne presude.

Izvor