Parada ponosa – Izveštaj o bezbednosti i zaštiti branitelja ljudskih prava (10.10.2010.)

0

IZVEŠTAJ O BEZBEDNOSTI I ZAŠTITI BRANITELJA LJUDSKIH PRAVA
Parada ponosa u Beogradu, 10. oktobar 2010.

9. oktobar

Dan uoči održavanja Parade ponosa u prostorije Zena u crnom, u samom centru grada oko 22 časa upala su dvojica izgrednika koji su napali deset prisutnih aktivista Žena u crnom. Aktivistkinji Persi Vučić, tom prilikom nanete su lake telesne povrede, a ostalim prisutnima prećeno je čekićem za meso. Izgrednici su ušli u prostorije predstavljajući se kao Boban Stojanović, a nakon ulaza u prostorije tražili su od prisutnih da kažu „ko je peder“ kako bi se obračunali sa njim. Policija je u kratkom roku posle prijavljivanja došla u prostorije ŽUC-a, međutim nisu zatekli napadače, već su samo obavili razgovor sa prisutnima.
Nakon napada, policija je najavila da će pozvati predstavnice ŽUC-a na prepoznavanje počinioca, a kancelariju je posetio i načelnik OUP Savski Venac.

10. oktobar

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Civil rights Defenders i niz drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava organizovalo je ad hoc mrežu za nadgledanje bezbednosti na Paradi ponosa i ponašanja policije. Koordinator iz YUCOMa je dobijao brojne informacije o incidentima, kamenovanju ispred Narodne Skupštine Srbije, kada niko od branitelja nije povređen i nizu manjih incidenata u okolini koji su takođe završeni bez povreda, a održavana je i stalna veza sa posmatračima iz Amnesty Internationala koji su takođe imali svoje posmatrače.
Takođe, primećen je i Aleksandar Popović potpredsednik Demokratske stranke Srbije, koji nije učestvovao u neredima, nego ih je posmatrao i obavljao razgovore mobilnim teleofonom, okružen grupom navijača.
Pred početak Parade ponosa u periodu od 10 do 11 h veliki broj učesnika, koji su nameravali da se priključe paradi ponosa bio je onemogućen u tome. Na prilazu punktovima na kojima je bio obezbeđen ulaz za učesnike Parade bio je prisutan izuzetno veliki broj huligana, navijača i pripadnika desničarskih organizacijama. Prema proceni tima za nadgledanje više od 500 branitelja i građana nije bilo u mogućnosti da se probije do punktova.
Tada je ad hoc tim radio na omogućavanju ovoj grupi da bezbedno napusti prostor na kojem su mogli biti ugroženi, razmenjivane su informacije o bezbednim rutama za izlazak iz zone sukoba.
Kako policijskih snaga nije bilo u okolini i na prilazima punktovima, zbog očigledne opasnosti po izolovane policajce, pukom slučajnošću, snalažljivošću i koordinaciji učesnika parade nije došlo do incidenata i povređivanja branitelja.
Tokom same Parade ponosa, grupa koja je uspela da uđe i da učestvuje na Paradi ponosa bila je u potpunosti bezbedna, tako da su informacije o incidentima koji su se dešavali nekoliko blokova od njih dobijali putem mobilnih telefona.
Nakon završetka šetnje, učesnici Parade ponosa ušli su u zgradu Studentskog kulturnog centra gde su čekali dalje instrukcije i evakuaciju na bezbedne lokacije.
Prilikom otpočinjanja akcije i dolaska policijskih vozila televizija Studio B izvestila je da počinje akcija premeštanja učesnika Parade i prikazana su vozila koja su čekala ispred SKCa, što je moglo dovesti do većeg ugrožavanja evakuacije i bezbednosti branitelja.
Nakon ulaska u vozila MUPa, sa braniteljima i ostalim učesnicima je korektno postupano i nije bilo ispoljavanja bilo kakve netrpeljivosti od strane policije.
Incidenti su prijavljeni ad hoc mreži za praćenje prilikom ostavljanja učesnika Parade na lokacijama koje su procenjene kao bezbedne. Naime, grupa koja je ostavljena na Zvezdari, na okretnici autobusa 65 napadnuta je nekoliko minuta nakon napuštanja policijskog vozila. Oni su ušli u obližnju kafanu, a za njima je ušla i grupa od desetak huligana koji su ih napali. Tom prilikom, napadnuta je Marija Radoman iz Helsinškog odbora za ljudska prava, dok je jedan državljanin Švajcarske teže povređen i odvezen je u Urgentni centar. Prema najnovijim informacijama on će danas biti pušten iz bolnice.
Osam učesnika Parade ponosa, među kojima je bio i Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku, napadnuto je u Bulevaru Kralja Aleksandra, kod Vukovog spomenika dok su u policijskom vozilu – marici prevoženi do bezbedne lokacije nakon završetka Parade. Vozilo je napala grupa od 20-ak huligana koji su uspeli kamenicama i štanglama delimično da otvore vrata vozila. Sve vreme napada grupa je šutirala i kamenicama gađala vozilo. U poslednjem trenutku, vozač je uspeo da se probije kroz gužvu i da umakne napadačima. Prilikom napada oštećeno je vozilo, a brava na vratima je od udaraca potpuno deformisana. Učesnici Parade bezbedno su izvučeni iz vozila na gradilištu pored policijske stanice na Zvezdari uz upotrebu mašine za sečenje metala i asistenciju radnika sa gradilišta. Izvlačenje iz vozila aktivisti su uspeli da zabeleže moblinim telefonom.
Nakon Parade ponosa zabeležen je veliki broj komentara na vesti, ali i komentara urednika Novosti o održavanju parade u kojima je otvoreno pozivano na nasilje i imali su sva obeležja govora mržnje.
YUCOM će sačiniti pregled izveštavanja medija.
_______________________________________________________________________________
Branitelji ljudskih prava imaju izuzetno velika očekivanja od tužilaštva, kako bi se pokazalo da je država spremna da pravovremeno i adekvatno kazni sve koji su izazvali nerede i naneli povrede braniteljima. Veliki broj privedenih izgradnika, oko 250 po saznanjima koja imamo, govore nam o široj akciji policije usmerenoj ka sprečavanju daljih nereda.
Za sada nema informacija o preteranoj upotrebi sile protiv uhapšenih.

Za YUCOMov tim
Milan Antonijević

Beograd, 11. oktobar 2010.

Preuzmite PDF

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.