Partije ignorišu izmene Ustava

0

Nacionalni konvent za EU pozvao Ministarstvo pravde da povuče iz procedure predlog Ustavnih amandmana

Potpuno mi je neverovatno da se nijedna politička partija, nezavisno od toga da li su u vlasti ili opoziciji, nije oglasila povodom predloga ustavnih amandmana – kaže za Danas Snežana Bjelogrlić, predsednica UO Društva sudija Srbije.

Prema njenim rečima, jedino je Demokratska stanka dala izvesne sugestije oko izmene Ustava, dok ostale partije ignorišu ceo proces.

Nije mi jasno i zbog čega niko u skupštini ne otvara ovo pitanje. Parlament je potpuno ignorisao izmenu Ustava, iako bi upravo ova institucija morala da da svoj doprinos – istakla je Bjelogrlić.

U toku jučerašnjeg dana Nacionalni konvent za EU koji okuplja više desetina organizacija civilnog sektora i strukovnih udruženja pozvali su Ministarstvo pravde da povuče radni tekst amandmana na Ustav.

„Predložene izmene neće dovesti do stvaranja uslova za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca po oceni potpisnika pisma, ali i velikog broja profesora ustavnog prava, učesnika nedavno održanog javnog slušanja u organizaciji strukovnih udruženja. Umesto da menjaju sadašnja loša rešenja u Ustavu, ovjavljeni amandmani predstavljaju korak unazad i omogućiće znatno veći i direktniji uticaj Vlade i političkih stranaka na rad sudova i tužilaštva“, navodi se u saopštenju Nacionalnog konenta.

Oni traže od Vlade da pripremi novi tekst i stvore uslove za kvalitetnu javnu raspravu uz poštovanje svih učesnika, uvažavanja argumenta struke i drugih zainteresovanih.

„Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, ne utiču samo na položaj sudija i tužilaca, nego pre svega građana koji svoja prava ostvaruju pred sudom. Nezavisno pravosuđe oslobođeno od uticaja izvršne vlasti u interesu je svih građana i privrede, kako u zaštiti osnovnih prava i sloboda, radnih prava, inovine, sigurnosti i brojnih drugih. Od svojih političkih partija koje u Narodnoj skupštini predstavljaju građane očekujemo da uzmu učešće u raspravi o predlogu amandmana jer promena Ustava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Srbije i poverenja građana u njene institucije“, ističe se u saopštenju Nacionalnog konventa.

Zamerke

Strukovna udruženja i predstavnici nevladinog sektora  imaju niz zamerki na predlog ustavnih rešenja o pravosuđu. Ključan prigovor odnosi se na budući sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca u kojem će sudije, odnosno tužioci, biti u manjini. Većinu u ovim telima koja treba da se staraju o samostalnosti i nezavisnosti pravosuđa imaće, kako predviđaju predloženi amandmani, „istaknuti pravnici“ koje bira Skupština Srbije

Share.

Ostavite odgovor