Pismo predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

0

Poštovani predsedniče, sudijo Ađijus,

Mi, nevladine organizacije za ljudska prava, smatramo da nijedan osuđenik za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid ne bi  trebalo da bude prevremeno pušten na slobodu ukoliko se nije javno obratio porodicama žrtava sa izjavom iskrenog žaljenja i iskazao spremnost da pomogne u otkrivanju počinilaca konkretnih zločina i otkrivanju masovnih grobnica.

Obraćamo vam se u vezi sa mogućim prevremenim puštanjem na slobodu Vlastimira Đorđevića, osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je obuhvatio ubistva, deportacije, druga nečovečna dela i progone. Osuđen je za deportaciju najmanje 200.000 kosovskih Albanaca iz 13 kosovskih opština; ubistvo najmanje 724 Albanca; prisilno premeštanje tela ubijenih i njihovo sakrivanje u masovne grobnice na teritoriji Srbije. Žalbeno veće MKSJ je utvrdilo da je Đorđević, kao načelnik Resora javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, naložio da se tela kosovskih Albanaca pokopaju u masovne grobnice na teritoriji Srbije kako bi se uklonili dokazi o počinjenim zločinima, kao i da je „jasno izdavao naređenja vezana za tajno postupanje sa telima, njihov prevoz i ponovno pokopavanje”.

Do danas su na teritoriji Srbije otkrivene masovne grobnice sa oko 950 tela kosovskih Albanaca. Sudbina još 1092 kosovska Albanca koji su nestali tokom oružanih sukoba na Kosovu i dalje je nerazjašnjena.

Mi, nevladine organizacije za ljudska prava iz Srbije i sa Kosova, očekujemo od Vas da pozovete osuđenika Đorđevića da iznese informacije o preostalim masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su pokopana tela ubijenih Albanaca, da iznese podatke o učesnicima „dogovora” i izvršiocima streljanja trojice braće Bitići/Bytyqi.

Preuzmite Pismo

Potpisnici:

Admovere
Astra
Autonomni ženski centar
Balkans group
BIRN Kosovo
Centar modernih veština
Centar za evroatlantske studije
Centar za ljudska prava Niš
Centar za regionalizam
Civil Rights Defenders
Civil Rights Program Kosovo
Fond za humanitarno pravo
Fond za humanitarno pravo Kosovo
Fondacija za otvoreno društvo, Srbija
forumZFD, Kosovo
forumZFD, Srbija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovë
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija
Integra
Internews Kosova
Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
Kosova’s Women Network
Kosovar Institute for Policy Research and Development
Kulturni centar DamaD
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
Žene u crnom
Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.