Pitanje – odgovor / Kako komentarišete zahtev da se radikali Vjerica Radeta i Petar Jojić uhapse i izruče u Hag?

0

Sonja Biserko
predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

Obavezu da sarađuju sa Haškim tribunalom preuzele su sve dosadašnje vlade Srbije, tako da je Srbija u obavezi da Radetu i Jojića uhapsi i izruči u Hag. Međutim, vlast se pravi kao da je Srbija završila saradnju sa Hagom, iako je ovaj slučaj veoma važan, jer su radikali optuženi da su vršili pritisak na svedoke u postupku protiv njihovog lidera Vojsilava Šešelja, tako da Hag mora to da istraži do kraja. Ovo će pokazati da li je Srbija pravna država, mada vlast radi sve suprotno i poništava rezultate Haškog tribunala.

Branislav Tapušković
advokat

Međunarodni mehanizam očigledno nema dovoljno posla, a kako zaposleni moraju da opravdaju ogromne honorare, prihvatili su se ovog slučaja. Oni traže izručenje iako je naš sud našao da za tako nešto ne postoji pravni osnov. Naprosto, Zakon o saradnji sa Hagom obavezuje Srbiju da izručuje građane koji si osumnjičeni za ratne zločine, a radikali se ne terete za ratni zločin. Ceo slučaj me neodoljivo podseća na ono što se trenutno događa Džulijanu Asanžu.

Katarina Golubović
predsednica JUKOM-a

MKSJ je imao dovoljno razloga da traži ponovo vraćanje predmeta u svoju nadležnost, jer je ustanovljeno da u Srbiji ne postoje uslovi da se adekvatno ispitaju okolnosti pod kojima je ometano postupanje u predmetu protiv Šešelja. Politička klima i poruke koje se svakodnevno šalju o statusu ratnih zločinaca kao štićenika države, ne pogoduju da se svedoci u ovom slučaju osećaju bezbedno. Mehanizam je nadležan da krivično goni sve osobe koje umišljajno ili iz nehata ometaju sprovođenje pravde i da utvrđuju krivicu za nepoštovanje suda. Od države u kojoj se okrivljeni nađu će zavisiti njihovo izručenje. Ako ih Srbija ne izruči, ona će biti jedina zemlja koja potencijalno neće postupiti po međunarodnoj poternici, i biće označena kao zemlja koja odbija saradnju.

Aleksandra Jerkov
potpredsednica Demokratske stranke

Ovo nije prvi put da Hag traži njihovohapšenje i izručenje, ali je vlast Srbije svaki put ignorisala te zahteve. U režimu Vičića i haški optuženici imaju specijalan tretman i zaštitu

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.