Po Tužilaštvu siledžije davljenjem spasile život novinara

0

Prvo osnovno javno tužilaštvo odbacilo je juče krivične prijave novinara i novinarki koji su tvrdili da su napadnuti ispred Doma Narodne skupštine tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića 31. maja i naložilo policiji da pokrene prekršajne postupke protiv učesnika skupa.

Tužilaštvo tvrdi da je “nakon sveobuhvatne analize” dokaza zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivična dela “ugrožavanje sigurnosti” ili “nasilničko ponašanje”, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo, takođe, ističe da su svi svedoci izjavili da bi “došlo do mnogo većih incidenata i “linča”, samim tim i težeg telesnog povređivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase, a da su se pritom lica koja su učestvovala u tome ponašala pristojno, da nikome nisu pretili, da su upućivali molbe da se prestane sa provokacijama i sl”.

Brankica Stanković, urednica portala Insajder.net, ističe za Danas da odbacivanje krivičnih prijava pokazuje da postoje “dvostruki aršini” za novinare, odnosno da su jedni zaštićeni, a drugi ne.

– Ova odluka tužilaštva pokazala je da nisu svi novinari isti u Srbiji, naglasila je Stanković, dodajući da joj je nejasna odluka tužilaštva, s obzirom na to da postoje fotografije incidenta.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), navodi za Danas da će NUNS posle ovog skandala razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja.

– Ako posle ovako očevidnog nasilja imate ovakav odgovor tužilaštva, ozbiljno se postavlja pitanje smisla bilo kakve saradnje sa njima, ističe Lekić.

Podsetimo, redakcija lista Danas podnela je početkom juna krivičnu prijavu protiv Srpske napredne stranke (SNS) zbog brutalnog napada na našu novinarku Lidiju Valtner, koja je izveštavala sa mitinga u organizaciji SNS tokom inauguracije novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića.

Naša redakcija identifikovala je još u junu nekoliko napadača na novinare i građane tokom mitinga SNS, sa fotografijama koje smo objavili u ranijim tekstovima. Stiglo nam je dosta pisama čitalaca u kojima su opisane ličnosti sa fotografija, a većina njih, sudeći prema informacijama do kojih smo došli, ima direktne veze sa SNS-om.

Slobodan S. je osoba koja je nasrnula na našu novinarku Lidiju Valtner. On je lično obezbeđenje Vučića prilikom stranačkih skupova i to je vidljivo na nekoliko fotografija koje su objavljene u medijima i na društvenim mrežama. Novinari koji posećuju sedište SNS u zgradi Starog Merkatora na Novom Beogradu viđali su ga za pultom na ulazu u stranačke prostorije.

Na nekoliko fotografija vidi se S. N., koji je tokom incidenta na mitingu SNS u jednom trenutku od drugog nasilnika “preuzeo” Marka Radosavljevića i stegao ga oko vrata. U pitanju je bivši bokser i političar, učesnik rijaliti programa o kojem su mediji pisali 2016, što se i navodi na njegovom Fejsbuk profilu. On se lično na FB profilu hvalio da je radio u obezbeđenju premijera Srbije, a bio je i odbornik u Skupštini grada kao član Srpske radikalne stranke.

Nasilnik sa bradom i naočarima za sunce, u svetlim pantalonama, koji je na mitingu SNS takozvanom “kragnom” davio foto-reportera, što se na fotografijama nedvosmisleno vidi, jeste Aleksa P. zvani Paun, i kako se može videti na njegovom Fejsbuk profilu, pripadnik je navijačke grupe Partizana – Grobari Sremčica.

Čovek u majici na štrafte i naočarima za sunce, koji drži ispod leve ruke foto-reportera koji je radio za Tanjug, najverovatnije je C. B., takođe profesionalni telohranitelj. Na njegovom Fejsbuk profilu može se videti fotografija sa Vučićem, objavljena 23. aprila 2016, dan uoči održavanja vanrednih republičkih izbora. Iz komentara ispod slike može se zaključiti da je C. B. i tom prilikom bio angažovan u obezbeđenju tadašnjeg premijera.

“Ja se bijem sa maksimalno pet ljudi, a moj brat sa 10, i svi završe na klinici bez zuba i cipela, a nas dvoje kad smo izlazili tukli smo se sa celom kafanom i njenim inventarom, i dobro smo prolazili, samo kad se setim”, jedan je od njegovih postova na Fejsbuku.

Inače, portal KRIK je otkrio da je među nasilnicima bio Borko Aranitović, deo ekipe ubijenog narko-dilera i vođe huligana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

REAGOVANJA:

Dragoljub Draža Petrović

glavni i odgovorni urednik Danasa

– Po saopštenju tužilaštva napad na novinare je bio humanitarna intervencija. Siledžije iz obezbeđenja SNS su zahvatom zvanim “kragna” i uvrtanjem ruku iza leđa spasili živote našim kolegama i mi bismo zbog svega, pretpostavljam, morali da im budemo doživotno zahvalni. Očekujem da će ti nabildovani tipovi koji su davili i maltretirali naše kolege dobiti i nagradu “Najplemenitiji podvig godine”. Đura je očigledno oprostio novinarima što ih je tukao.

Goran Miletić

programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan

– Ovakva odluka tužilaštva deluje prilično neverovatno s obzirom da postoje fotografije koje ukazuju da je počinjeno krivično delo, pored izjava svedoka na koje se tužilaštvo poziva. Zabrinjavajuće je što tužilaštvo nije utvrdilo činjenice koje je po zakonu dužno da utvrdi. Izjave svedoka su samo jedan od dokaza, ali šta onda govore slike napada? Tužilaštvo nije odradilo svoj posao i da ne sme da ostane na tome. A tužilaštvo nije obavilo svoj posao zato što je postalo društveno nepoželjno ukazivati na to da napadi na novinare postoje.

U društvu se stvorila takva klima da se ne sme ništa reći o tome da mediji ne mogu da rade svoj posao. Bilo kakav pokušaj da se to i zvaničnim procedurama dokaže i da zvanični sistem reaguje na napade na novinare će biti opstruisan. To je ono što zabrinjava.

Milan Antonijević

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

– Obrazloženje je zaista neprimereno, ne govori u prilog tome da se zaista utvrđivala odgovornost, ono je zaista problematično formulisano. Pored toga, govori o nepoznavanju prava na slobodu okupljanja jer neko može biti na skupu čak i ako se ne slažete sa stvarima koje se tim skupom obeležavaju. S druge strane, uz to saopštenje ne mogu da povežem nijednu od fotografija koje su izašle u javnost gde su novinari nošeni, uhvaćeni zahvatom ‘kragna’. Začuđuje me kako je tužilaštvo reagovalo, a prava žrtava oštećenih u krivičnim delima su sužena, oni mogu da podnesu prigovor, ali ne i da preuzmu gonjenje, što znači da ako viša instanca ne donese drugačiju odluku, onda ne može da se utvrdi bilo čija odgovornost.

Oliver Vujović

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)

– Za SEEMO a i za mene lično je ovo šokantno jer to prikazuje da očigledno sudovi u Srbiji i sudije nisu dovoljno obrazovani da obrađuju slučajeve napada na novinare. Jer ovo nije prvi put da, i kada policija obavi svoj posao, u sudskom postupku dolazi do oslobađanja. Ovo je jedan od velikih problema Srbije o kome će evropske institucije razmišljati pre ulaska Srbije u EU.

SEEMO će svakako naglasiti ovo kao jednu od prepreka za ulazak Srbije u EU, kada budemo razgovarali sa ljudima iz Evropske komisije. Takvo ponašanje sudova, kada se dešavaju očigledni napadi na novinare a sudovi ne odrade svoj posao pokazuje da su to nekvalitetni kadrovi, a kako su oni uopšte došli na te pozicije, to je pitanje celog sistema i načina izbora sudija. To je odgovornost države i Vlade i svih državnih institucija, jer je ovo sistemski propust. Ako imamo takve sudije, znači da nešto u sistemu ne valja.

UNS: Odlukom je legalizovano nasilno ometanje novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra neprihvatljivom odluku tužilaštva da odbaci krivične prijave novinara napadnutih ispred Doma Narodne skupštine na dan inauguracije predsednika Aleksandra Vučića. “Odlukom Tužilaštva legalizovano je nasilno sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao”, naveli su iz UNS-a dodajući da to što je MUP-u naloženo da protiv učesnika podnese prekršajne prijave potvrđuje da je bilo remećenja javnog reda i mira.

UNS ukazuje na činjenicu da je Tužilaštvo napad na novinarke TV Pink kvalifikovalo kao nasilje na osnovu video-snimka, a da u slučaju nasilnog uklanjanja novinara sa javnog događaja, za koje postoji foto-dokumentacija, tužilaštvo smatra da nije bilo nasilja.

NUNS i NDNV: “Obrazloženje odluke je poseban cinizam”

“Odbacivanje krivičnih prijava je sramno i predstavlja još jedan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom već isključivo interesima vlasti i vladajućih stranaka”, saopštili su Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Obrazloženje odluke tužilaštva je po njihovoj oceni, “poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica i fotografija koje prikazuju nasilje aktivista SNS nad novinarima tokom inauguracije”.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor