Podrška organizacija civilnog društva za izbor Miloša Jankovića na funkciju Zaštitnika građana

0

Kuća ljudskih prava i više od 60 organizacija civilnog društva uputila je danas Narodnoj skupštini Republike Srbije, njenim nadležnim odborima i svim poslaničkim grupama inicijativu za izbor Miloša Jankovića na funkciju Zaštitnika građana.

Doskorašnji Zaštitnik građana Saša Janković je, zbog odluke da se kandiduje za predsednika Republike,  7. februara 2017. godine podneo Narodnoj skupštini Republike Srbije ostavku na tu funkciju i kao vršioca funkcije imenovao svog dugogodišnjeg zamenika Miloša Jankovića. Narodna skupština konstatovala je ostavku Saše Jankovića 21. aprila 2017. godine čime je počeo da teče šestomesečni rok u kom je obavezna da izabere novog Zaštitnika građana.

Svesni značaja nezavisnih institucija u demokratskom društvu, ističemo važnost pravovremenog i adekvatnog izbora novog Zaštitnika građana.

Miloš Janković, nekadašnji advokat i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ima potrebno višedecenijsko iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava, lični i profesionalni kredibilitet, kao i poznavanje svrhe i funkcionisanja institucije Zaštitnika građana. Posebno imajući u vidu da je Miloš Janković kao zamenik Zaštitnika građana učestvovao u izgradnji ove institucije u ono šta je ona danas-kredibilna i nezavisna i kao takva prepoznata među građanima Srbije, ali u međunarodnim okvirima  jasno je da bi izbor Miloša Jankovića na mesto Zaštitnika građana obezbedio održanje kvalitetnog rada, kao i ostvarivanje visokih očekivanja građana od ove institucije.

Ovime ujedno pozivamo organizacije da se priduže ovoj inicijativi.

Preuzmite Dokument

Share.

Ostavite odgovor