Pozovite 0700 400 700 za besplatnu pravnu pomoć ili popunite formular

0

Šta je to pravna pomoć?

Pravna pomoć Vam omogućava da efikasno zaštitite ljudska prava koja su Vam povređena. Ona Vam takođe omogućava da pristupite sudu ili drugim državnim organima pod jednakim uslovima i bez diskriminacije. Diskriminacija podrazumeva nejednak tretman, neopravdano pravljenje razlike, odnosno stavljanje nekoga u gori/bolji položaj zbog bilo kog njegovog ličnog svojstva. Država je dužna da Vam obezbedi besplatnu pravnu pomoć ukoliko niste u mogućnosti da je platite.

Ko sve ima pravo na pravnu pomoć?

Članom 32. Ustava svima je zagarantovano pravo na pravnu pomoć u skladu sa zakonom. To znači da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju državljani Srbije, ali i stranci i osobe bez državljanstva pod određenim uslovima (uglavnom loše materijalno stanje). Cilj ovoga je da se omogući jednak pristup pravdi svima, bez obzira na to da li su u mogućnosti da plate advokata ili ne.

Šta je besplatna pravna pomoć?

Besplatna pravna pomoć je pravna pomoć koju ne plaćate (delimično ili potpuno) jer nemate dovoljno sredstava. Oslobođenje od plaćanja troškova uređeno je različitim zakonima koji važe u Republici Srbiji. Zakonom o parničnom postupku je predviđeno da osobe koje su stranke u parničnom postupku i koje nisu u mogućnosti da snose troškove postupka zbog nedostatka novca, mogu da budu oslobođene te obaveze delimično ili potpuno. Besplatna pravna pomoć je naročito važna u krivičnom postupku, kada se okrivljenom koji nema sredstava da plati branioca pod određenim uslovima dodeljuje branilac po službenoj dužnosti. Osim toga i Zakon o opštem upravnom postupku predviđa mogućnost oslobađanja od troškova učesnika upravnog postupka koji je slabog imovinskog stanja.

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ KOMITETA PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA

Kako do besplatne pravne pomoći koju pruža Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM?
a) Popunjavanjem e-formulara na sajtu

b) Poštom:

Formular Vam može biti poslat na kućnu adresu koji, nakon što popunite, pošaljite na:
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Kneza Miloša 4
11000 Beograd

c) Telefonom:

Takođe nam se možete obratiti putem telefona 0700/ 400-700 u periodu od 11 do 16h. Pozivi iz cele Srbije se naplaćuju po ceni razgovora u lokalu.

Šta posle toga?

Pravnica ili pravnik u YUCOM-u saslušaće Vaš slučaj, ili upoznati se sa Vašim predmetom na drugi način, tj. kroz formular.
YUCOM-ov pravni tim raspolaže bazom podataka o svim pružaocima pravne pomoći, te Vas može uputiti na najadekvatnije pružaoce besplatne pravne pomoći, tj. one koji su po teritoriji Vama najbliži ili one koji su za Vaš problem najstručniji.

Nakon ispitivanja navoda iznetih u formularu, ukoliko je indikativno da se radi o slučaju koji spada u YUCOM-ov domen rada, može Vam biti zatraženo dostavljanje dokumentacije koja potkrepljuje Vaše navode.
Pravnik iz našeg tima će Vas uputiti na koji način možete ostvariti svoje pravo. To će najčešće učiniti objašnjenjem sadržine podneska koji bi trebalo da sastavite, uz dostavljanje obrasca koji Vam u konkretnom slučaju mogu pomoći.

U osetljivijim slučajevima (slučajevi diskriminacije, slučajevi koji se odnose na prava pripadnika osetljivih grupa, slučajevi ignorisanja Vaših zahteva i prava od strane institucija), YUCOM će podneske pisati u Vaše ime.

Kako Vam možemo pomoći

• davanjem pravnog saveta
• pružanjem pomoći pri sastavljanju sudskih podnesaka (odnosi se na sporove pred Osnovnim i Višim sudovima, ne na sporove pred privrednim sudovima)
• Zastupanjem pred sudovima RS u slučajevima kada naš pravni tim utvrdi da se radi i povredi ljudskih prava i da je u pitanju strateški slučaj
• Zastupanje pred Ustavnim sudom RS i Evropskim sudom za ljudska prava u slučajevima kada naš pravni tim odluči da je u pitanju strateški slučaj

Ako želite da saznate više o mogućnostima dobijanja besplatne pravne pomoći u Srbiji preuzmite publikaciju „Pravda za sve. Kako do besplatne pravne pomoći u Srbiji? Priručnik za građane„

Ako želite da saznate više o sistemu besplatne pravne pomoći u Srbiji preuzmite publikaciju „Pristup pravdi i besplatna pravna pomoć u srbiji izazovi i reforme“

O radu našeg pravnog tima napravljeno je nekoliko video snimaka koje mozete pogledati na linkovima:

Pristup pravdi – pravda za sve
Pristup pravdi – pravda za sve, sloboda izrazavanja
Pristup pravdi – pravda za sve, sloboda okupljanja
PG Mreza, Evronet – YUCOM-ova besplatna pravna pomoc

Takodje, o radu naseg pravnog tima napravljeno je nekoliko biltena koje mozete preuzeti:

Bilten – Januar/Februar
Bilten – Mart
Bilten – April
Bilten – Maj
Bilten – Jun/Jul

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.