Predsednica Vlade RS: I današnji incident dovodi u sumnju rad tribunala

0

Haški tribunal danas je potvrdio udruženi zločinački poduhvat, u kojem je učestvovao deo hrvatskog političkog vrha, sa Franjom Tuđmanom na čelu i potvrdio bivšem predsedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću (58) kaznu od 25 godina zatvora.

Sud je takođe, potvrdio kaznu od 20 godina zatvora bivšem ministru odbrane Brunu Stojiću (62), dok je načelniku generalštaba HVO Slobodanu Praljaku (72) potvrđena kazna od 20 godina.

Nakon izricanja presude došlo je do vanrednog stanja u sudnici, pošto je Slobodan Praljak prema navodima njegovog advokata popio otrov.

Praljak je nakon dva sata preminuo u bolnici, prenose hrvatski mediji. 

TOMA FILA: LAKO JE UNETI OTROV U HAŠKI SUD

Advokat Toma Fila koji je često branio osumnjičene na Tribunalu u Hagu, rekao je danas da bi bilo lako uneti otrov u sud, komentarišući bezbednosne mere u sudu posle vesti da je Slobodan Praljak, jedan od osuđenih zvaničnika takozvane Hrvatske republike Herceg Bosne, umro nakon što je ispio otrov u sudnici.

Fila je rekao danas za agenciju AP da je “apsolutno moguće” doneti otrov u sud u Hagu. On je rekao da je bezbednosna provera za advokate i druge sudske službenike “kao na aerodromu”.

“Oni proveravaju metalne predmete kao što su kaiševi, metalni novac, cipele i oduzimaju mobilne telefone”, rekao je Fila i dodao da pilule i male količine tečnosti ne bi bili registrovani. Mediji su preneli da je Praljak umro od posledica uzimanja otrova.

Izricanje pravosnažne presude ratnim liderima bosanskih Hrvata prekinuto je danas pošto je trećeoptuženi Slobodan Praljak, u sudnici popio otrov pošto mu je Tribunal potvrdio prvostepenu presudu od 20 godina zatvora.

16:49 – VULIN: PRESUDA ĆE OSTAVITI POSLEDICE NA DVE ZEMLjE I DVA NARODA

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će presuda o Udruženom žločinačkom poduhvatu u BiH od strane Republike Hrvatske, ostaviti posledice na dve zemlje i dva naroda.

Kako je Vulin rekao, prenosi RTS, za Srbiju je najviši interes mir i stabilnost i da srpski narod ima sva zagarantovana prava.

“I za Srbe je najvažnije da se ova presuda ni na koji način ne odnosi na nas. Svakako pokazuje šta se događalo između Hrvata i muslimana tamo gde nisu bili saveznici, a tamo gde su bili saveznici niko ih nije kaznio za zločine nad Srbima. To ostavlja najdublji utisak”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sudeći po Haškom tribunalu – ima zločina prema Hrvatima i muslimanima a “jedino niko nije činio zločine nad Srbima”.

“Haški tribunal ne zaslužuje poštovanja jer nikada nije prihvatio da su Srbi bili stradalnici u ratu i da za njih nikada nije uspela da nađe pravdu”, istakao je Vulin.

 

16:13 – DžAFEROVIĆ: PONAŠAJMO SE RACIONALNO I POŠTUJMO ODLUKU HAGA

Visoki zvaničnik Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je lider bošnjački član Predsedništva, Bakir Izetbegović, pozvao je danas na racionalno ponašanje i poštovanje odluka Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”.

“Haški tribunal je od velike pomoći za međunarodnu pravdu. On je utvrdio sve bitne činjenice o onome što se događalo u BiH od 1992. do 1995. Umesto raspravama o odlukama Haškog tribunala trebamo se okrenuti poštovanju tih odluka i izvlačenju pouka iz njih”, kazao je Šefik Džaferović, koji je i zamenik predsedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH.

Nakon što je na zahtev zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990. prekinuta sednica tog tela, Džaferović je kazao da sudske presude ne bi trebalo da budu povod za blokiranje rada tela vlasti.

Komentarišući deo presude u kojemu se govori o odgovornosti Hrvatske za rat u BiH, Džaferović je kazao da ranije presude jasno ukazuju i na, kako je rekao, “odgovornost Srbije za ratna stradanja” u njegovoj zemlji, a sve to je, kako je ocenio, još jedna “potvrda da je rat u BiH ”uvezen” iz susedstva”.

“Rat u BiH, a pre svega politički, a kasnije i oružani sukob, importiran je iz susednih zemalja. Te zemlje su zbog toga i potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Džaferović, preneli su sarajevski mediji.

16:12 – ČOVIĆ: DOSTOJANSTVO DO KRAJA I SMIRENOST U SVAKOM DELU BIH

Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović pozvao je danas od predstavnika hrvatskog naroda da ostanu smireni, dostojanstveni i da nema razloga za paniku.

“Pogotovo ne treba nasedati na provokacije iz političkih i drugih centara. Ne treba nasedati na provokacije onih koji će zloupotrebiti današnje presude i otvoriti presude svim časnicima HVO-a”, kazao je Čović na konferenciji za novinare, nakon izricanja konačne presude u slučaju “Prlić i ostali”.

Pozvao je na dostojanstvo i smirenost u celoj Bosni i Hercegovini, naročito u delovima gde je bio sukob između Bošnjaka i Hrvata.

“Održivost Bosne i Hercegovine zavisi od statusa hrvatskog naroda. Obebedićemo potpunu ravnopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda”, naveo je Čović.

15:13 – PREDSEDNICA VLADE RS: I DANAŠNjI INCIDENT DOVODI U SUMNjU RAD TRIBUNALA

PREDSEDNICA VLADE RS: I DANAŠNjI INCIDENT DOVODI U SUMNjU RAD TRIBUNALA

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da današnji incident u Haškom tribunalu, kada je tokom izricanja presude šestorici lidera nekadašnje Herceg-Bosne, Slobodan Praljak navodno popio otrov, pokazuje kakva je to institucija kao i da sve ono što se moglo videti ranije, dovodi u veliku sumnju rad Haškog tribunala.

“Mnogi su saglasni da je taj sud radio pod pritiskom velikih međunarodnih sila, kao i da ima zadat dnevni red, koji samo treba da sprovede”, rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Prema njenim rečima, sama činjenica da u Haškom tribunalu ljudi umiru, da postoje ozbiljne primedbe o neadekvatnoj medicinskoj pomoći, pa i da neko može da popije otrov u sudnici, pokazuju kakva je to institucija.

15:07 – “ŠAMAR HRVATSKOJ”

"ŠAMAR HRVATSKOJ"

Predsednik Glavnog odbora HNS-a odbacio je danas hašku presudu “hercegbosanskoj šestorci” kao neutemeljenu i ocenio da ona predstavlja “šamar Hrvatskoj”.

Smatra i da nije dokazana komandna i lična odgovornost.

“A osuđeni su za udruženi zločinački poduhvat i to govori o tome. Iskorišćen je ideološko politički kontekst za ne znam kakve ciljeve da bi se osudilo hrvatsko političko i vojno rukovodstvo u BiH, a spomenuti su i predstavnici Hrvatske”, izjavio je Ljubić za zagrebačku N1 tv..

Za njega je apsurd da u presudi Ratku Mladiću nije spomenut Radovan Karadžić i političko vođstvo Srba u BiH i Beogradu.

“Sve to govori da od optužnice 2004. godine, preko prvostepene presude do ove danas je sve deo jednog međunarodnog udruženog poduhvata”, rekao je Ljubić.

14:58 – LAGUMDžIJA :PRESUDA “PRLIĆU I OSTALIMA” ZA NAUK

LAGUMDžIJA :PRESUDA "PRLIĆU I OSTALIMA" ZA NAUK

Nekadašnji ministar spoljnih poslova BiH i lider SDP BiH, Zlatko Lagumdžija, smatra da se “novembarskim presudama u Hagu”, Ratku Mladiću i “hercegobsanskoj šetorci” presuđeno projektima prošlosti i poruka za budućnost onima koji su spremni da ubijaju ljude, države i društva poput BiH.

“Ovo nam svima treba biti nauk da se ne mogu stalno voditi bitke za ispravljanje zločinačke prošlosti istovremeno vodeći države i narode ka budućnosti. Niko nema razloga ni za trijumfalizam ili zadovoljstvo ni za osećaj poraza i poniženja”, poručio je Lagumdžija.

Istakao je da u ovom nepravednom svetu moramo se zajedno boriti za bolju budućnost znajući da kazna ne ispravlja ni jednu načinjenu nepravdu.

“Presude kao ove su uslov da krenemo napred jer su zločine nazvali zločinom i jasno definisali ideologiju, politiku i egzekutore”, smatra Lagumdžija.

Hag, ističe, nije presudio svim zločincima, ali oni kojima jeste sigurno nisu heroji.

“Gubitnici su svi koji se nakon ovoga ne suoče s istinom i ne shvataju da svi treba da osude svakog zločinca bez obzira u ime koga i čega je činio zločine. Da se ne ponovi. Nikome”, rekao je Lagumdžija, saopćeno je iz Info službe Fondacije društva zajedničkih vrednosti.

14:28 – MIROSLAV TUĐMAN: NIJE HRVATSKA PROIZVODILA ZLO, VEĆ ARMIJA BIH

MIROSLAV TUĐMAN: NIJE HRVATSKA PROIZVODILA ZLO, VEĆ ARMIJA BIH

Hrvatska nije proizvodila zlo, izjavio je danas Miroslav Tuđman, poslanik HDZ i sin prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, kojeg je Haški tribunal danas označio kao vođu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja na prostoru tzv Herceg Bosne, u BiH.

“Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom”, rekao je Miroslav Tuđman posle izricanja presude u slučaju Prlić.

Presuda izrečene osuđenoj šestorki u tom slučaju ga, kaže, užasavaju:

“Armija BiH je pokušala da protera preko 150.000 Hrvata iz centralne Bosne, a proglašavaju se krivim osobe koje su se od toga branile. Haški sud je s ovakvim neuravnoteženim pristupom, nepoznavanjem činjenica, pokazao da nije u stanju sagledati situaciju i proceniti što se zbivalo, a još je manje bio sposoban da pronađe pravu meru u određivanju kazni”, rekao je Miroslav Tuđman.

Zločini Armije BiH bili su sedam puta veći, rekao je Tuđman ,koji smatra i da će ovakva presuda Bošnjacima omogućiti da svim silama redukuju pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Zalaže se, kaže, za preduzimanje važnih koraka kako bi se Hrvatima u BiH omogućila njihova prava.

“Krajnje je vreme da se na nivou EU i NATO preduzmu mere da bi sva tri naroda u BiH bila ravnopravna.

14:05 – ARTMAN:VAŽNO DA ŽRTVE ČUJU PRESUDU…

ARTMAN:VAŽNO DA ŽRTVE ČUJU PRESUDU...

Bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman izjavila je danas, nakon što je Slobodan Praljak navodno popio otrov u sudnici prilikom čitanja presude, da je to drugi put da “nedopuštena sredstva uđu u Tribunal”, te da je bilo važno da žrtve neometano čuju presudu.

“Prvi put je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića i tada to nismo videli, a on je uzimao protivlek koji je poništavao delovanje leka za visok pritisak i sada”, ekla je Artman i naglasila da je bilo važno da žrtve danas neometnao čuju presudu, piše magazin Start, prenosi N1.

“Šokantno je da se ovo desilo i ne znam kako obezbeđenje to nije sprečilo, jer, znali su da skoče na mene”, dodala je.

13:55 – HRVATSKI GENERALI O PRESUDI ZA HERCEG BOSNU

HRVATSKI GENERALI O PRESUDI ZA HERCEG BOSNU

To je potpuna nepravda, rekao je hrvatski general Pavao Miljavac povodom presude u slučaju “Prlić i ostali”.

“To je potpuna nepravda, jer niko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 meseci bile najžešće operacije Armije BiH. Niko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, ali ne znam koja je poruka”, rekao je Miljavac za HRT.

“To neće pomoći Hrvatima u BiH i sigurno će te napetosti samo produbiti”, rekao je Miljavac.

“Hrvatska država je ostavila te ljude same, oni se nisu borili samo za svoju državu nego za BiH i Hrvatsku. Žalosno je da ih niko nije obišao kao hrvatske generale i branitelje do ministra Šprlje. Toliko o hrvatskoj politici i diplomatiji koju može biti sramota”, izjavio je saborski zastupnik Miro Bulj za HRT, komentarišući presudu “hercegbosanskoj šestorci”.

Bulj je rekao da je general Praljak, jedan od osuđenih, branio hrvatski narod i Hrvatsku i BiH.

“Da nije bilo hrvatskog vojnika imali bi još jednu Srebrenicu, a to je bihačka enkvala”, tvrdi Bulj.

“Ovo je zaista teško što se događa Hrvatima u BiH gde se optužuje i Hrvatska država za zločinački poduhvat. Ja nikad ne mogu prihvatiti kao čovek koji je bio u BiH da su hrvatski vojnik i Hrvatska država učestvovali u zločiačkom poduhvatu, osim u borbi protiv velikosropske agresije koja je, kako tvrdi, uzrokavana direktno iz Srbije”, rekao je Miro Bulj.

13:45 – KITROVIĆ PREKINULA POSETU ISLANDU ZBOG HAŠKE PRESUDE

KITROVIĆ PREKINULA POSETU ISLANDU ZBOG HAŠKE PRESUDE

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prekinuće posetu Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku, javila je zagrebačka N1 tv.

Navodi se da je predsednica u stalnom kontaktu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, koji se još nije oglasio nakon što je Haški tribunal, u okviru presude u slučaju “Prlić i ostali”, utvrdio da je Hrvatska bila okupaciona sila u proteklom ratu u BiH i da je učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

13:28 – ANTONIJEVIĆ: DA LI ĆE PRESUDA BITI OPSTRUISANA

ANTONIJEVIĆ: DA LI ĆE PRESUDA BITI OPSTRUISANA

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević smatra da se Haški tribunal “ogradio” od ranijih ocena o svojoj pristrasnosti potvrđivanjem da je hrvatski državni vrh na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini.
Antonijević je rekao Tanjugu da, međutim, ostaje nejasna situacija da li se presuda u delu u kojem je pročitana može smatrati konačnom ili će biti opstruirana u potpunosti, s obzirom da je njeno čitanje prekinuto pošto je jedan od optuženih, Slobodan Praljak, popio otrov u sudnici.

“Otvorena su pravna pitanja, izuzetno je teško takve stvari geldati. Verujem da je i samim sudijama u ovom trenutku mnogo stvari nejasno, ali dobro je da na ovakav način jeste potvrđena odgovornost i da se zaista Haški tribunal ogradio od tih ranijih ocena o njihovoj pristrasnosti”, smata Antonijević.

Prema njegovim recicma, donošenjem ovako jasne presude stavljena je tačka i na ovaj deo dešavanja u bivšoj Jugoslaviji.

Još jedan od zanimljivih detalja koji je utvrđen presudom, prema Antonijeviću je deo koji se odnosi na razaranje Starog mosta u Mostaru, a navedeno je da je to bio legitiman vojni cilj. 

“Ta odluka je suprotna odluci prvostepenog veća, što je u neku ruku zanimljivo, a sa druge strane je očekivano, ali s obzirom da se radi o potvrđivanju visokih kazni zatvora to zaista daje jasnu sliku o zločinima koji su činjeni”, ocenio je direktor JUKOM-a.

12:57 – AVAZ: PRALjAK KAO GERING

AVAZ: PRALjAK KAO GERING

Gest hrvatskog haškog osuđenika Slobodana Praljka, koji je, nakon izricanja presude u slučaju “Prlić i ostali”, navodno popio otrov, dnevni list Avaz ocenjuje “već viđenim” i poredi ga sa Hermanom Geringom, optuženim na smrtnu kaznu zbog holokausta.

Gering je, takođe, popio otrov iz kapsule, a nedugo nakon toga je umro.

Herman Gering je bio drugi čovek nacističke Nemačke.

Praljak je navodno popio otrov nakon što mu je tribunal potvrdio zatvorsku kaznu od 20 godina.

On je jedan od “hercegbosanske šestorke”, optužene za ratne zločine nad muslimanima u BiH tokom rata.

Praljak je, kao i preostalih pet prvostepeno osuđenih, već odležao u Hagu 13,5 godina.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor