Pretukli čoveka iz mržnje, a dobili uslovnu slobodu

0

Bura zbog kazni u slučaju napada u Beogradu

Nakon što su mladići osuđeni na uslovne kazne zbog nanošenja teških telesnih povreda Iliji Vučeviću(30) jer su mislili da je gej, osude stižu sa svih strana. Mnogi se pitaju zašto je ovako blaga kazna

Blage kazne pre svega, jer kako je posvedočila sama žrtva, mladići su nasrnuli na njega uz povike „Ubij pedera“. Kako je Vučević ispričao za „Blic“, on je do picerije došao sa suprugom, ali i prijateljem koji je bio u društvu devojke. Njegov prijatelj je preuzimao porudžbinu, a sam Vučević je prišao da mu pomogne. Mladići koji su ga napali prvo su se pobunili da ide preko reda, a kada im je rekao da je zajedno sa prijateljem, oni su to protumačili da su par,  ujedno naglas zamerivši mu što nosi i ljubičastu torbu. Posle verbalnog napada, ubrzo je krenuo i fizički obračun uz povike “Ubij pedera“, a Vučeviću su izbili tri zuba i pocepali arkadu, dok ih njegova supruga nije razuverila da nije homoseksualac, pokazujući im burmu na ruci.

Bura u javnosti naročito se podigla kada je Prvo osnovno javno tužilaštvu za dva dana sklopilo dogovor o sporazumnom priznanju krivice sa napadačima S.K.(26) i N.J.(26) za nanošenje teških telesnih povreda, izričući im, po ocenama mnogih blage kazne.

Nasilnik koji je tukao Vučevića dobio je uslovnu kaznu od godinu dana sa rokom praćenja od tri godine za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda sa nasilničkim ponašanjem, dok je drugi osuđen na osam meseci uslovne kazne sa rokom praćenja od dve godine za nasilničko ponašanje.

Obojici im se na teret,  kako je juče saopštilo tužilaštvo, kao otežavajuća okolnost stavlja član 54a Krivičnog zakonika koji definiše da je u pitanju zločin iz mržnje, u ovom slučaju prema pripadnicima LGBT populacije.

S tim u vezi, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava Milena Vasić smatra da je ovakvim sporazumom poslata loša poruka javnosti.

-Sporazum o priznanju krivičnog dela je po samoj svojoj prirodi jedan institut krivičnog prava kojom se učiniocu daje mogućnost da ukoliko prizna krivično delo, bude osuđen na nešto blažu sankciju od one na koju bi bio osuđen bez sporazuma o priznanju krivičnog dela. Sama sankcija (uslovna osuda) nije neuobičajena za ovu vrstu krivičnog dela, naročito ako učinioci nisu ranije osuđivani. Međutim, u ovoj kazni ne reflektuje se obavezna otežavajuća okolnost za krivična dela zločina iz mržnje propisana članom 54a Krivičnog zakonika na koju se sud poziva u obrazloženju presude – kaže advokatica Vasić

Ona dalje ističe da su ovakva dela, pored uznemirenja javnosti, izuzetno značajna za sve manjinske grupe koje su zaštićene našim krivičnim zakonodavstvom, ali i društvo u celini, jer upravo na ovom primeru, kako kaže, možemo videti da svako može biti žrtva zločina iz mržnje zbog nekog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.

-Opravdano možemo postaviti pitanje kakvu poruku javnosti šalje praksa puštanja na uslovnu slobodu i koliko to doprinosi svrsi krivičnog kažnjavanja, odnosno prevenciji zločina iz mržnje – kaže advokatica.

Gotovo istog mišljenja je i Stefan Šparavalo iz Udruženja za evidentiranje slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama u Srbiji „Da se zna“.

-Ovo je jedan jako loš i neadekvatan potez tužilaštva da sklopi nagodbu sa nasilnicima. Činjenica je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odradilo dobar posao, ali je sve to palo u vodu zbog tužilaštva koje je postupilo nagodbom blago, jer, kakva se šalje poruka? Da možete nekog da izubijate i da ćete proći sa uslovnom kaznom. Taj član Krivičnog zakonika 54a je uveden da bi se obezbedile teže sankcije za krivična dela koja su motivisana isključivo mržnjom, jer nije ništa prethodilo učinjenju krivičnog dela, već isključivo mržnja. Umesto da se odmeri stroža kazna, tužilaštvo se nagodilo i društvu poslalo signal da se zakonske mere, koje su relativno dobre, neadekvatno primenjuju – objašnjava Šparavalo.

-I Gej lezbejski info centar smatra da ovakvim postupcima tužioci i sudija staju na stranu nasilnika.

-Svedoci smo povećanja nasilja i umesto da se suzbija tako što bi se nasilnici oštrije kažnjavali, imamo praksu kojom se nasilnici izvlače sa blagim kaznama. Pozvivamo građane, organizacije, partije i državne institucije da izraze nezadovoljstvo blagim kaznenim politikama prema nasilnicima koje sprovodi srpsko tužilaštvo i sudstvi i da zahtevamo oštrije kazne – naveo je centar u svom saopštenju, pohvalivši dobar rad MUP-a.

TUŽILAŠTVO: SVE JE PO ZAKONU

Redakcija “Blica” kontaktirala je i Prvo osnovno javno tužilaštvo gde nam je kratko rečeno da je sve učinjeno po zakonu.

-Mi kao tužilaštvo imamo svoj stav i to je naša odluka. Urađeno je sve po zakonu u ovom slučaju – kratko nam je rečeno iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.