Reagovanja u Srbiji na presude Tribunala

0

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH od strane Republike Hrvatske ostaviti posledice na dve zemlje i dva naroda.

“I za Srbe je najvažnije da se ova presuda ni na koji način ne odnosi na nas. Svakako pokazuje šta se događalo između Hrvata i Muslimana tamo gde nisu bili saveznici, a tamo gde su bili saveznici niko ih nije kaznio za zločine nad Srbima. To ostavlja najdublji utisak”, rekao je Vulin komentarišući presude Haga u slučaju “Prlić”.

Prema njegovim rečima, sudeći po Haškom tribunalu – ima zločina prema Hrvatima i Muslimanima, a “jedino niko nije činio zločine nad Srbima”.

“Haški tribunal ne zaslužuje poštovanja jer nikada nije prihvatio da su Srbi bili stradalnici u ratu i što za njih nikada nije uspela da nađe pravdu”, istakao je Vulin.

Lider SPO-a Vuk Drašković smatra da Stari most u Mostaru nije smeo biti ničiji “legitimni ratni cilj” i tužno je da današnjom konačnom presudom Haškog tribunala, rušenje simbola Mostara i najlepšeg mosta na Balkanu nije proglašeno zločinom.

Advokat Branislav Tapušković ocenio je za Tanjug da današnja presuda baca potpuno novo svetlo na odnose između Hrvatske i BiH i da će razbuktati nesugalasice i pojačati tenzije.

“Kolike god da su dimenzije izrečenih kazni srpskim optuženicima pred ovim sudom, do sada nijednom presudom Haškog tribunala nije bilo utvrđeno da je država Srbija imala direktne veze sa zločinima u BiH. U ovom slučaju je utvrđeno da je hrvatska vlada bila u direktnoj vezi sa rukovodstvom Herceg-Bosne i da se zajednički delovalo u svim ratnim akcijama koje su dovele do žrtava”, rekao je advokat koji je u Hagu bio angažovan kao prijatelj suda u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukoma) Milan Antonijević smatra da se Haški tribunal “ogradio” od ranijih ocena o svojoj pristrasnosti potvrđivanjem da je hrvatski državni vrh sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije Muslimana u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim rečima, donošenjem ovako jasne presude stavljena je tačka i na ovaj deo dešavanja u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor