Slučaj Petakov

Molba za pomilovanje Zorana Petakova (09.11.2012.)Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneli su danas predsedniku Republike, gospodinu Tomislavu Nikoliću, molbu za pomilovanje Zorana Petakova, koji se nalazi na odsluženju stodnevnog "kućnog pritvora" zbog krivičnog dela uvrede.

U molbi za pomilovanje istakli smo da se u ovom slučaju radi o krivičnom delu za koje je izmenama Krivičnog zakona ukinuta mogućnost izricanja kazne zatvora, kao i da ono nema veliku društvenu opasnost...

Okružni sud u Beogradu potvrdio presudu Četvrtog opštinskog suda u slučaju Petakov (14.11.2008.)Okružni sud u Beogradu u sastavu: Savka Gogić kao predsednik veća, i sudije Vesna Petrović i Aleksandar Čolić, potvrdio je presudu Četvrtog opštinskog suda u Beogradu kojom je sudija Miroslav Bošnjak osudio Zorana Petakova zbog uvrede vladike Irineja Bulovića na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara.

Prema oceni sudije Bošnjaka, što se potvrđuje pravosnažnom presudom Okružnog suda: "takvi vrednosni sudovi Zorana Petakova objektivno su mogli da povrede verska osećanja i drugih građana Srbije, koji su po poslednjem popisu 2002. godine 95% vernici, a 85% hrišćani pravoslavne veroispovesti (izvor Ministarstvo vera Srbije…)".

Hronoligija slučajaU krivičnoj tužbi, koja je podneta preko advokata Slavoljuba Stefanovića se navodi da je podneta „zbog toga što je u emisiji Klopka (napomena autora: emisija je održana 16. novembra 2005. godine) u javnom nastupu u direktnom emitovanju programa,(Zoran Petakov) uvredio privatnog tužioca Njegovo preosveštenstvo Srpske pravoslavne crkve – episkopa bačkog Irineja – Mirka Bulovića, na taj način što je, učestvujući u emisiji, u razgovoru sa voditeljem i ostalim učesnicima emisije, izneo svoj stav o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, za koju je kazao da propagira ideologiju u kojoj se prepoznaju desni ekstremisti, što je neistina, a u kontekstu toga, za privatnog tužioca, kao velikodostojnika te Crkve izneo reči naročito teške uvrede: „..imate četiri jahača apokalipse: Amfilohije, Atanasije, Artemije i Irinej..:“, i u kontekstu obrazlaganja svog mišljenja dodao: ..njih četvorica u poslednjih petnaest godina imaju više uticaja na stvaranje tih grupacija nego što ima Državna bezbednost, a znamo koliko je državna bezbednost odnosno BIA aktivna po tom pitanju...“, čime je izvršio krivično delo uvrede iz člana 170, stav 2, u vezi sa stavom 1. KZRS“.

Nova tužba protiv PetakovaPosle izricanja presude po privatnoj krivičnoj tužbi episkopa Irineja, Zoran Petakov dobija rešenje Opštinskog suda u Novom Sadu kojim se obavezuje da podnese odgovor na tužbu za govor mržnje, koju je protiv njega podneo punomoćnik Pravoslavne eparhije bačke 18. februara 2008. godine. U novoj tužbi, ovoga puta za govor mržnje koju podnose Pravoslavna eparhija Bačka i Mirko Bulović (episkop bački Irinej) stoji napomena da je „ovo ponovljeno podnošenje tužbe , koja je jednom bila podnošena u predmetu naslovnog suda P.br.305172006 u kojim spisima se nalaze dokazi“ i predlažu „da se navedeni spisi združe uz ovu tužbu“. YUCOM je podneo odgovor na tužbu ukazujući na brojne razloge za odbacivanje tužbe, kao što su da je stvar pravosnažno presuđena, da je tužba neblagovremena, neuredna, da ne postoji niti aktivna niti pasivna legitimacija tužioca, kao i da navedene izjave tuženog nemaju elemente govora mržnje. Odluka suda u Novom Sadu može biti da se postupak ipak vodi ili da se tužba odbaci zbog brojnih razloga navedenih u žalbi.

Medijsko pokriće slučaja PetakovSlučaj Petakov propraćen je od strane medija u Srbiji...
Predmet je razmatranja bloggera na sajtu B92 (Drago Kovačević – Zeka, episkopi i presuda),
kao i kolumnista (Teofil Pančić: Tužioci tuženi, jahači jahani)...

Vladika Irinej tužio aktivistu LSV i Antifašističke akcije
Danas (22. septembar 2006)


EPARHIJA BAČKA: Klevetnik nije došao
Danas (30. novembar 2006)

Irinej podneo krivičnu prijavu
B92 (21. septembar 2006)

Petakov dužan da plati Irineju 100.000 dinara
Građanski list (11. mart 2008)

Petakov uvredio i krštenog sudiju
B92 (11. mart 2008)

100.000 za uvredu Irineja
Radio 21 (12. mart 2008)

NVO protestuju zbog presude Petakovu
NDNV (12. mart 2008)

Pridrži Srbiju
Peščanik, emisija Pidrži Srbiju: Teofil Pančić o slučaju Petakov (21. mart 2008)

www.novinar.de/2008/11/22/za-uvredu-vladike-100000-dinara.html
novinar.de (14.11.2008.)

Reakcije YUCOM-aSlučaj Petakov predstavlja jedan od strateških slučajeva YUCOM-a, koji podrazumeva ne samo zastupanje Zorana Petakova pred pravosudnim organima, već i upoznavanje javnosti sa problemima srpskog društva koje se mogu identifikovati na ovom slučaju.

Advokati YUCOM-a kao pravni zastupnici, s jedne strane i YUCOM kao nevladina organizacija čija je misija poštovanje ljudskih prava, sa druge strane, na ovaj način zajednički zastupaju Petakova i vrednosti za koje se on kao aktivista antifašističke organizacije bori.


*****************************************************************************
Beograd 11. mart 2008. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
POVODOM OSUDE ZORANA PETAKOVA

Dana 11. marta 2008. sudija IV Opštinskog suda u Beogradu Miroslav Bošnjak osudio je Zorana Petakova na 100.000 din kazne (koja će se zameniti kaznom zatvora ukoliko ne bude plaćena u roku) zbog DELIKTA MIŠLJENJA. Sudija Miroslav Bošnjak smatra i to je detaljno usmeno obrazložio da je Petakov vređajući “besprekornu ličnost” episkopa Irineja u TV emisiji Klopka na BK televiziji uvredio, ne samo episkopa Irineja, nego i sve hrišćane, ali i sudiju lično kao kršteno lice. Sudija Bošnjak takođe smatra da ovakva uvreda nije zabeležena protiv crkve ni u vreme najstrašnijeg komunizma i to je uzeo kao posebno otežavajuću okolnost.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2020