Diskriminacija u školama

RSE: Milan Antonijević o istraživanju YUCOM-a o diskriminaciji u školama (27.07.2012.)Čak 80 odsto srednjoškolaca u Srbiji odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba, dok većina ima izraženu etničku distancu prema Romima, Albancima, Bošnjacima i Hrvatima, pokazalo je istraživanje YUKOM-a – Komiteta pravnika za ljudska prava.

Od 800 učenika gimnazija i srednjih škola koji su učestvovali u anketi samo 16 odsto njih smatra da LGBT populacija treba da ima prava kao i ostali građani.

Milan Antonijević, iz YUKOM-a, rekao je za RSE da je ispitivače iznenadio i podatak da skoro 20 odsto ispitanika ne prepoznaje diskriminaciju.

“Zabrinjava podatak da je ogromna većina dece prisustvovala nekom obliku diskriminacije a da to nigde u sistemu ne može da se detektuje. To očigledno znači da oni koji su bili dužni da reaguju to nisu učinili. Dakle, vidi se da su deca u velikoj meri netolerantna i da se na tom problemu ne radi mnogo. Deca za to naravno nisu kriva jer rastu u okruženju u kom mediji i političari svakodnevno šalju poruke koje nisu tolerantne”, smatra Antonijević...

www.slobodnaevropa.org/content/srbija-i-diskriminacija-od-skolskih-dana-lgbt-i-albanci-najnepopularniji/24658815.html

e-novine: Istraživanje YUCOM-a o diskriminaciji u školama (27.07.2012.)Srednjoškolci u Srbiji, ogromna većina od 80 odsto, podržava neki oblik diskriminacije prema LGBT osobama, a stavovi koji preovlađuju je da bi istopolno seksualno opredeljenje trebalo zadržati "između četiri zida", kao i da bi naročito trebalo sakriti od dece, pokazuje istraživanje Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM

Da LGBT populacija treba da ima sva prava kao i ostali građani smatra svega 16 odsto od 800 učenika stručnih srednjih škola i gimnazija koji su učestvovali u istraživanju, što znači da gotovo 80 odsto odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba. Ubedljivo najtolerantija regija je Vojvodina budući da među anketiranima sa oko 30 odsto dominira odgovor "ista prava za sve"...

www.e-novine.com/drustvo/68655-Srednjokolci-plebiscitarno-gejeve-meu-etiri-zida.html

Blic: Istraživanje YUCOM-a o diskriminaciji u školama (26.07.2012.)Među srednjoškolcima u Srbiji preovlađuje stav da homoseksualnost treba zadržati između "četiri zida" i da je kao pojavu treba sakriti od dece, a gotovo 80 odsto njih odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba, pokazalo je istraživanje Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM.

www.blic.rs/Vesti/Drustvo/335095/Neku-vrstu-diskriminacije-LGBT-odobrava-80-odsto-srednjoskolaca-u-Srbiji

Ubedljivo najtolerantija regija je Vojvodina budući da među anketiranima sa oko 30 odsto dominira odgovor "ista prava za sve".

Istraživanje je pokazalo da su među srednjoškolcima u Srbiji najmanje poželjni prijatelji pripdanici LGBT populacije, Albanci i muslimani, dok je po devet odsto anketiranih kazalo da se ne bi družilo sa Hrvatima i Romima.

B92: Istraživanje YUCOM-a o diskriminaciji u školama (26.07.2012.)Gotovo 80 odsto srednjoškolaca odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba, pokazalo je istraživanje Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM.

www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=07&dd=26&nav_category=12&nav_id=629844

Istraživanje je pokazalo da su među srednjoškolcima u Srbiji najmanje poželjni prijatelji pripadnici LGBT populacije, Albanci i muslimani, dok je po devet odsto anketiranih kazalo da se ne bi družilo sa Hrvatima i Romima...

Istraživanje o diskriminaciji u obrazovnom sistemuYUCOM i Beogradski centar za ljudska prava sproveli su istraživanje o stavovima srednjoškolaca u Srbiji o manjinskim grupama, nasilju i diskriminaciji.

Istraživanje je pokazalo da su najtolerantniji srednjoškolci u Vojvodini i da su tinejdžerima u Srbiji najmanje poželjni prijatelji pripadnici LGBT populacije, Albanci i muslimani.

www.yucom.org.rs/upload/vestgalerija_100_4/1343298122_GS0_Diskriminacija_u_srednjim_školama_prezentacija.pdf

Izveštaj sa seminara 'Borba protiv diskriminacije u školama' u Zrenjaninu (08. i 09.05.2012.)Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava održali su 08. i 09. maja 2012. godine interaktivnu tribinu i dvodnevni seminar za učenike srednjih škola o borbi protiv diskriminacije u školama. Ovim je nastaljen niz tribina koje će biti organizovane u 12 gradova širom Srbije i kojima će prisustvovati više od 500 srednjoškolaca.

Ideja o organizovanju seminara zasnovana je na činjenici da je stepen diskriminacije i nasilja u školama veoma visok, kako u osnovnim tako i u srednjim školama. Učenici, roditelji, nastavnici i ostalo školsko osoblje nemaju adekvatna znanja o ovoj oblasti. Nastavnici, zaposleni u školama i prosvetni inspektori nisu detaljno upoznati sa Zakonom o zabrani diskriminacije, a Pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije u ustanovama obrazovanja i vaspitanja veoma dugo je u proceduri i odlaže se njegovo donošenje.

Tribinu su vodili Marko Karadžić, Zorica Mršević, Institut za društvene nauke, Svetislava Popov, psiholog Srednje medicinske škole iz Zrenjanina, kao i tim sastavljen od predstavnika YUCOM-a i Beogradskog centra za ljudska prava.

Učenicima je podeljen Priručnik za srednjoškolce i njihove roditelje o borbi protiv diskriminacije u školama „Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve!“ koji su izdali YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava...

Ivana Stjelja o diskriminaciji u skolama (01.05.2012.)Zaštita od diskriminacije je osnovno ljudsko pravo i svako demokratsko društvo je dužno da osigura da svaki građanin ima jednaka prava. To se odnosi i na obrazovanje. Da bi se diskriminacija u skolama smanjila i da bi ucenici naucili kako da je prepoznaju i kako da se zaštite, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava su uz pomoć Evropske unije pokrenuli projekat edukacije. O tome za Evronet govori pravnica YUCOM-a Ivana Stjelja.

www.youtube.com/watch?v=66XmcUY1474


Milan Antonijević za RSE o stavovima srednjoškolaca prema manjinama (25.04.2012.)Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević komentariše za RSE stavove srednjoškolaca prema manjinama i odnos društva prema ovoj temi...

http://www.slobodnaevropa.org/content/srednjoskolci_u_srbiji_puni_predrasuda_prema_manjinama/24554956.html

Izveštaj sa seminara 'Borba protiv diskriminacije u školama' u Beogradu (23. i 24.04.2012.)Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava i Dečji kulturni centar Beograd održali su 23. i 24. aprila 2012. godine interaktivnu tribinu i dvodnevni seminar za učenike srednjih škola o borbi protiv diskriminacije u školama. Ovim je započet niz tribina koje će biti organizovane u 12 gradova širom Srbije i kojima će prisustvovati više od 500 srednjoškolaca.

Ideja o organizovanju seminara zasnovana je na činjenici da je stepen diskriminacije i nasilja u školama veoma visok, kako u osnovnim tako i u srednjim školama. Učenici, roditelji, nastavnici i ostalo školsko osoblje nemaju adekvatna znanja o ovoj oblasti. Nastavnici, zaposleni u školama i prosvetni inspektori nisu detaljno upoznati sa Zakonom o zabrani diskriminacije, a Pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije u ustanovama obrazovanja i vaspitanja veoma dugo je u proceduri i odlaže se njegovo donošenje.

Tribinu su vodili Goran Jevtić, glumac i Marko Karadžić, kao i tim sastavljen od predstavnika YUCOM-a, Beogradskog centra za ljudska prava i DCKB-a. Učenicima je podeljen Priručnik za srednjoškolce i njihove roditelje o borbi protiv diskriminacije u školama „Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve!“ koji su izdali YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava...

Danas: Komitet pravnika za ljudska prava obučava đake kako da prepoznaju diskriminaciju (20.04.2012.)Više od 60 odsto srednjoškolaca doživelo je fizičko ili verbalno nasilje bar jednom, a više od trećine srednjoškolaca je učestvovalo u tuči. Samo četvrtina đaka tvrdi da nisu nikada videli nasilje u svojoj školi. Stereotipi i predrasude su veoma razvijeni, a većina srednjoškolaca navodi da se ne bi družila sa Albancima, Romima, Hrvatima i gej osobama.

Ovo su samo neki od nalaza istraživanja Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM), koji je u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava i uz podršku DKC Beograd, započeo seriju obuka za učenike srednjih škola o diskriminaciji.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/srednjoskolci_nece_da_se_druze_sa_albancima_romima_hrvatima.55.html?news_id=238619

Seminar za učenike srednjih škola Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve! (20.04.2012.)Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava i Dečji kulturni centar Beograd - DKCB održaće 23. i 24. aprila, 2012. godine interaktivnu tribinu i dvodnevni seminar za učenike srednjih škola o borbi protiv diskriminacije u školama.

Borba protiv diskriminacije po svim osnovama u obrazovnom sistemu SrbijeProjekat realizuju Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Beogradski centar za ljudska prava (BCHR), uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Cilj:
Povećanje tolerancije i eliminacija diskriminacije u školama.

Trajanja projekta: 2011 – 2012

Mesto: Srbija

Projekat se sastoji od tri glavne komponentne:
(I) Treninzi i radionice za prosvetne inspektore i savetnike i učenike srednjih škola;
(II) Istraživanje, analiza situacije i podrška u pripremi i analiza podzakonskog akta iz ove oblasti i
(III) Pravna pomoć (zastupanje i pomoć žrtvama u slučajevima diskriminacije u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije i Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja).

Priručnik za prosvetne inspektore, prosvetne savetnike i školsku upravu

Priručnik za učenike srednjih školaLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2020